A számítógépes grafika atyja kapta az idei Kiotó-díjat

A számítógépes grafika megteremtőjének tartott amerikai Ivan Sutherland kapta idén a Kyocera alapítója, Inamori Kazuo létrehozta Inamori Alapítvány által 1985 óta odaítélt, igen rangosnak számító Kiotó-díjat a technológiai kategóriában – a művészeti kategóriában egy indiai irodalomkritikus, Columbia Egyetemen tanító Gajatri Cshakróvórti, a tudományos kategóriában pedig egy japán molekuláris biológus, Ohszumi Josinori érdemelte ki az elismerést.

Az 1938-ban született Sutherland a legismertebb informatikusok közé tartozik a világon, az internet és a számítástechnika hőskorának nagy úttörője. Ikonikussá vált programja, az 1963-ban PhD-dolgozatként megalkotott Sketchpad, melyért 1988-ban az informatikusok legmagasabb szintű elismerését, a Turing-díjat is megkapta.

A Sketchpad nemcsak hogy a grafikus felhasználói felületek ősapja, hanem igen nagy hatással volt a számítógépes grafika egészének kialakulására, így például a tervezésre használt modern CAD-programok is korai elődjüket tisztelhetik benne. De Sutherland forradalmit alkotott a virtuális valóság területén is, 1968-ban hallgatójával, Bob Sproull-lal együtt fejlesztették ki az első ilyen rendszert, a speciális szemüvegével virtuális élményt kínáló Sword of Damoclest. Sutherland a későbbiekben rengeteg, a számítógépes grafikát nagyban előrevivő fejlesztésnek volt kezdeményezője vagy részese, számtalan szabadalom köthető a nevéhez.

A szokásos novemberi ünnepélyes díjátadón a kitüntettek nemcsak az oklevelet és az arany érmét kapják meg, hanem a díjjal járó 50 millió jent (körülbelül 142 millió forintot) is.

Azóta történt

Előzmények