A Klik szerződést kötött az ECDL-központok további működtetéséről

A kormányzati honlapon jelentette be ma a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), hogy a fenntartása alá tartozó közoktatási intézmények ECDL-vizsgaközpontjainak üzemeltetéséről együttműködési megállapodást írt alá a minőségbiztosítást és a szakmai felügyeletet ellátó a Neumann János Számítógép-tudományi Társasággal (NJSZT) hétfőn a fővárosban.

Az ECDL európai számítógép-használói jogosítvány, az „informatikai írástudás” nemzetközileg egységes bizonyítványa. A központ MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Klik és az NJSZT között született megállapodás célja az országos hálózattal rendelkező ECDL-vizsgarendszer gördülékeny továbbműködtetése annak érdekében, hogy a számítógép-felhasználói ismeretek elsajátítására mindenkinek egyenlő esélye legyen. Az együttműködés szabályozza a vizsgarendszer működtetésének feltételeit, és meghatározza a további fejlesztések területeit – írták.

Érdeklődésünkre az NJSZT képviselője elmondta, hogy alapvetően adminisztratív jellegű megállapodásról van szó. A lépés hátterében az áll, hogy a társaság az érintett központok esetében eddig az intézményekkel állt szerződéses kapcsolatban, ám az új, központosított rendszerben a Klik lett az illetékes e területen is.

Az NJSZT 1997 óta működteti az ECDL-vizsgarendszert. Magyarországon jelenleg 320, szigorú minőségbiztosítási normákat teljesítő ECDL-vizsgaközpont működik, ebből 166 közoktatási intézményben. Ennek eredményeként már 440 ezren kezdték meg tanulmányaikat, 287 ezren pedig a bizonyítványt is megszerezték – olvasható a kommünikében.

Megújul az ECDL

A fejlesztésekkel kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy ez a folyamat már lezáródóban van, ugyanis októbertől több elemében megújul az ECDL. Az IKT alapismeretek és az Operációs rendszerek modulok egyesítéséből új modul lesz, a neve: Számítógépes alapismeretek, a korábbi két modul megszűnik, a mindkét modul tartalmát magában foglaló új modul inkább gyakorlati jellegű lesz és az operációs rendszerek használatára épül, elméletből a legfontosabb tudnivalókat tartalmazza. Új nevet kap és frissül az Internet és kommunikáció modul, a modul új neve: Online alapismeretek. Ugyancsak frissül tartalmában és új nevet kap a Webkezdő modul. Az új név október 15-től: Webszerkesztés. Változatlan követelményekkel, de megújított vizsgafeladatokkal szerepel a Szövegszerkesztés és a Táblázatkezelés modul is.

Valamennyi, fentiekben nem említett modul (Adatbázis-kezelés, Prezentáció, Képszerkesztés, ECDL Advanced modulok, a látássérültek részére lehetőséget nyújtó Képernyőolvasás és karakterfelismerés, valamint a CAD) egyelőre változatlan formában élnek tovább.

Új modulok is érkeznek: az ECDL Select vagy Select Start tanúsítványokhoz egyaránt választható új modul az IT Biztonság, amely az erre külön akkreditált ECDL vizsgaközpontoknál lesz elérhető 2013. október 15-től. Szintén új az Elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás modul – 2013. október 15-től az ECDL Select vagy Select Start tanúsítványokhoz egyaránt választható modul, amely az erre külön akkreditált ECDL vizsgaközpontoknál önálló tanúsítványt adó modulként már jelenleg is elérhető.

2013. október 15-től az új ECDL vizsgapéldatár is érvénybe lép. Az új példatárat az ECDL Iroda ingyenesen teszi hozzáférhetővé elektronikusan bárki számára. A vizsgafeladatok száma modulonként 50 (illetve az e-hitelesség/e-aláírás és az IT Biztonság modulok esetében 30), amelyeket az ECDL iroda időről időre frissít.

Azóta történt

Előzmények