Speciális weboldalt fejlesztenek a középiskolás diákok

Megszületett a végső megmérettetésben résztvevő csapatok listája. Április 10-én, a mindent eldöntő 24 óra leforgása alatt a versenyzőknek egy speciális célú weboldalt kell megtervezniük, majd lefejleszteniük.

A Kódolj határok nélkül! országos programozóverseny az idei évben középiskolai és felsőoktatási kategóriákban várta a programozás iránt érdeklődő diákok jelentkezését. A középiskolások februártól áprilisig, összesen három fordulóban mérik össze tudásukat, melyek közül az első két küzdelem már lezajlott.

„A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy a versenyre jelentkezők száma a tavalyi évhez képest megduplázódott. Sőt, 12 csapat idén újra ringbe szállt az értékes nyereményekért” – fogalmazott Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára.

Bancsics Ferenc, a NISZ vezérigazgatója hangsúlyozta – „Nagyon örültünk annak, hogy a diákok meglepően magas, 86% feletti teljesítménnyel jutottak tovább a döntőbe. Különösen figyelemre méltó a diákok tudása, annak ellenére, hogy a középiskolai tananyagnak mindössze csekély részét képezik a nyílt forráskódú szoftverekről szóló ismeretek.”

Szabó Dóra, a NISZ igazgatója és a verseny szakmai vezetője a döntővel kapcsolatban elmondta, hogy az előző évhez képest, lényegesen rugalmasabb, a legújabb technológiákat felvonultató fejlesztői környezet várja majd a versenyzőket a döntőben, ezáltal is a nyílt forráskódú fejlesztésre ösztönözve a fiatalokat.

A döntőbe jutott 10 csapat:

NemesGSZ

Békéscsabai Szakképzési Centrum Nemes Tihamér Technikum és Kollégium

mkdir csapatnev

Nyíregyházi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum és Kollégium

Programozó Palánták

Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum, Veszprém

(Dru)Pál utcai fiúk

Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Technikum és Kollégium

OOP

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Neumann János Informatikai Technikum, Budapest

A CSS programnyelv

Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium

Akina Speed Stars

Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium

NullExpression

Debreceni Szakképzési Centrum Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum

install gentoo

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum

Python

Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium, Budapest

A rangsor érdekessége, hogy az „mkdir csapatnev”, az „OOP” és a „Python” csapatok tavaly szintén szerepeltek a legjobbak tízes listáján. A visszajelzések alapján a diákok örömmel szálltak ismét versenybe.

A „Kódolj határok nélkül!” 2021-es versenysorozat középiskolai kategóriájában a szakmai zsűri által a leginkább kreatívnak és legjobban kivitelezettnek ítélt weboldal megalkotói nyernek. Az első három helyezett csapat tagjai és felkészítő tanáraik értékes nyereményekben részesülnek, a legrátermettebb diákokat pedig gyakornoki program várja a NISZ Zrt. szakterületeinél. A verseny részletei a verseny.nisz.hu oldalon olvashatók.

Azóta történt

Előzmények