Kommandósokat küldtek a DJ-re


DJ Drama

A rendőrség és egy különleges egység tegnapelőtt meglepetésszerűen rajtaütött az atlantai Aphilliates Music Group stúdióján, s letartóztatták DJ Dramát és DJ Don Cannont. A rendőrök 81 000 mixelt CD-t, számítógépeket, hangrögzítő eszközöket és négy autót foglaltak le az akció során.

DJ Dramát (civilben: Tyree Simmons), aki négyszeres győztese egy, a mixeket használó DJ-k számára kiírt díjnak, már régóta az egyik legjobb amerikai DJ-nek tartják, s most neki és társának a mixek készítése, árulása és használata miatt kell felelnie. Az ilyen típusú felvételek már régóta sok problémát okoznak, szerzői jogilag az úgynevezett „szürkezónába” tartoznak. A mostani letartóztatást – mint már eddig többször is az Egyesült Államokban – a bűnszervezetek elleni törvényre (Racketeering Influenced Corrupt Organizations Act) hivatkozva hajtották végre.


DJ Cannon

„Szorosan együttműködve dolgozunk a különleges egységgel a kalózfelvételek felderítésének munkájában” – nyilatkozta James Baker, Morrow megyei rendőrfőnök. „Bizonyítékokat találtunk arra, hogy büntetendő módon árusítottak hanghordozókat, megsértve ezzel Georgia állam törvényeit, nevezetesen a 16-8-60-ast, mely megköveteli, hogy a CD-ken fel kell tüntetni a forgalmazó nevét és címét, s a lefoglalt CD-ken sem ezek az adatok, sem a szerzői jogi engedély nem szerepeltek. Az emberek az interneten keresztül vásárolhatták meg őket, s a fickók ezeket a kalózfelvételeket haszonszerzés céljából árulták.”

A rendőrfőnök elmondta még, hogy ez volt a második eset, hogy kalózokon ütöttek rajta. Az első 2006. október 11-én történt, szintén Atlantában. „Nyugat-afrikai bevándorlók voltak, a többségük illegálisan tartózkodott az országban. Több mint 14 millió dollár értékű hamis CD-t foglaltunk le akkor, öt kocsit, kokaint és marihuánát.”

Az Asylum kiadó – mely a Warner Bros leányvállalata, s tavaly kötöttek megállapodást DJ Drama stúdiójával – nem kívánta kommentálni az eseményeket.

Előzmények