Koronavírus: elfogadták az európai nyomkövető alkalmazások szabályozását

Az EU-tagállamok megállapodtak a koronavírus terjedését követő mobilalkalmazások műszaki előírásaiban.

Az egységes keretektől azt várják, hogy megkönnyíti az unión belüli utazásokat és a turizmus újjáélesztését, továbbá lehetővé teszi a névtelen felhasználók biztonságos adatcseréjét – jelentette be hétfőn az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

Adatbiztonság és együttműködés

A jóváhagyott tagállami alkalmazások túlnyomó többsége „decentralizált”, a személyes adatokat maga a telefon tárolja. A tagállami adatok közötti átjárhatóságot megteremtő műszaki előírások révén a visszakeresés külföldi felhasználók esetében is elvégezhető, anélkül, hogy különböző tagállami alkalmazásokat kellene letölteni.

A rendszerek átjárhatóságának megkönnyítésére a bizottság egy uniós szolgáltatást fog létrehozni, amely a tagállami kontaktkövető alkalmazásokból és szerverekről származó információk fogadására és továbbítására szolgál, egy kifejezetten erre a célra kialakított felületen.

Sztella Kiriákidész, a testület egészségügyért felelős biztosa felkérte az unió polgárait, hogy használják ezeket az alkalmazásokat, mivel csak elegendő felhasználó esetén lehetnek kellően hatékonyak. Ugyanakkor hozzátette, hogy e digitális eszközök bevezetésekor az adatbiztonságról, az alapvető jogokról és a magánélet védelméről sem szabad megfeledkezni.

Ahogy többször is beszámoltunk róla, ilyen nyomkövető alkalmazás már Magyarországon is elérhető VírusRadar néven. Európában fokozatosan vezetik be ezt a módszert, jelen pillanatban 16 országban érhető el valamelyik fajtájuk.

A németek is léptek

Az EB nyilatkozatával párhuzamosan érkezett híradás Németországból is, hogy Berlinben bemutatták a szövetségi kormány megbízásából fejlesztett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazást, amely figyelmezteti használóját, ha fertőzésveszéllyel járó kapcsolatba került az új típusú koronavírus egy igazolt hordozójával. A Corona-Warn App nevű fejlesztés akkor riasztja a felhasználót, ha legalább 15 percen keresztül 2 méteres távolságon belül tartózkodott telefonjával egy olyan igazolt fertőzöttel, akinél ugyancsak volt okostelefon, rajta az alkalmazással, amelyben rögzítette, hogy pozitív eredményt mutat a koronavírustesztje. A riasztott felhasználó így tudhatja, hogy elkaphatta a vírust, és az értesülés arra sarkallhatja, hogy megvizsgáltassa magát. A remények szerint ez nagyban hozzájárul majd a fertőzési láncolatok megszakításához.

Az alkalmazást az első tervek szerint már áprilisban be kellett volna vezetni, de adatvédelmi kérdések körüli viták miatt elhúzódott a fejlesztés. A kormány végül szakított is a viták miatt megosztottá vált fejlesztői közösséggel, és két új partnert - a Deutsche Telekom távközlési és az SAP szoftverfejlesztő óriáscéget - bízott meg a munka irányításával. A fejlesztésben részt vett egy sor további szereplő, köztük a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI).

Az alkalmazást kedd estig több mint egymillióan töltötték le.

Azóta történt

Előzmények