Szlovákiában egyelőre még nem törvényes a felhasználók állami követése

Még nem biztos, hogy végleg elvetik a törvényjavaslatot, az alkotmánybíróság még vizsgálódik.

A szlovák alkotmánybíróság szerdán felfüggesztette a telekommunikációs törvénynek a koronavírus-válsággal összefüggésben elfogadott néhány rendelkezését, amely lehetővé tette volna, hogy az állami szervek a mobilszolgáltatók helymeghatározási adatait felhasználva hozzáférjenek a lakossági felhasználók tartózkodási helyéhez és mozgásához – jelentette a TASR közszolgálati hírügynökség.

A vonatkozó törvénymódosítást néhány héttel ezelőtt fogadta el a pozsonyi törvényhozás. A kormányzati előterjesztést azzal indokolták, hogy a lakossági felhasználók tartózkodási helyére és mozgására vonatkozó adatokra szükség lehet a karanténintézkedések betartásának, illetve a Covid-19 megbetegedés terjedésének megfigyelésére. A vitatott módosítást a Robert Fico vezette előző kormánypárt, a jelenleg ellenzéki Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) támadta meg az alkotmánybíróságon.

A kassai székhelyű testület egyelőre csak felfüggesztette a törvénymódosítás végrehajthatóságát, azt azonban még nem mondta ki, hogy a módosítás rendelkezései ellentétesek lennének az alaptörvénnyel. Ez utóbbi még további vizsgálat tárgyát képezi majd. A mostani döntést a bíróság azzal indokolta, hogy a módosítás szövegezése nem volt eléggé egyértelmű, és lehetővé tette volna az állami szerveknek, hogy a mobilszolgáltatóktól szerzett adatokat anélkül használják, hogy a felhasználás céljait pontosan megszabnák számukra.

A szlovák külügyminisztérium államtitkára, Martin Klus kedden jelentette be, hogy még ezen a héten elkészülhet egy olyan mobilapplikáció, amelynek használata lehetővé tenné, hogy a külföldről hazatérők házi karanténban töltsék el azt a kéthetes időszakot, amelyet jelenleg állami karanténintézményekben kell tölteniük. Arról, hogy a mobilapplikációt a gyakorlatban is bevezetik-e, a központi válságstábnak kell döntést hoznia. Azt egyelőre nem tették egyértelművé, hogy a mobilapplikáció használatának bevezetésére hatással lehet-e a szerdai alkotmánybírósági döntés, ám valószínűnek tűnik, hogy nem, tekintve, hogy az állami karantén kiváltását lehetővé tévő applikáció használata vélhetően önkéntes alapú lenne.

Az úgynevezett (önkéntes) Covid appok egyébként már sok országban működnek, tegnap óta Magyarországon is.

Előzmények