Középiskolások ismerkedhetnek a chipgyártással

Az idén is vendégül lát néhány kísérletező kedvű diákot laborjaiban a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA). A nemzetközi hírű kutatóintézet közreműködésével olyan világszerte jegyzett fejlesztések folynak, mint például a csillagorrú vakond tapintórendszerének reprodukálásával kifejlesztett robottechnológiai érzékelés, vagy a gázérzékelő mesterséges orr.

„A tudásalapú gazdaság nem alakul ki magától, ahhoz a társadalom együttes szándékára van szükség. Intézetünk azonban minden lehetséges lépést megtesz, hogy erre az útra segítse az országot, és ehhez az érdeklődő fiatalok jelentik a kulcsot” – mondta Dr. Bársony István, az MTA MFA igazgatója, aki szerint a természettudományos képzés elősegítése azért az egyik legjobb befektetés, mert erre a tudásra tipikusan a világgazdaság válságálló ágazataiban van szükség, ami nem csak az egyén, de egész Magyarország számára hosszú távú jövőt biztosíthat.

A 2009. június 22. és 26. között megrendezett, „Tanuljunk egymástól!” című nyári tábor húsz diák számára nyújt térítésmentes lehetőséget a programban való részvételre. Az MTA MFA több tudományág – a fizika, kémia, biológia és a mérnöki tudományok – eredményeit felhasználó, multidiszciplináris kutatóintézetének laboratóriumában az egyhetes kutatómunka során a gyerekek olyan kérdésekre kaphatnak választ, mint például hogyan készül egy chip, vagy miként működik a napelem.

A táborba 16-18 éves diákok jelentkezhetnek internetes pályázat benyújtásával, június 1-jéig.

Azóta történt

Előzmények