Jelentkezett a KRÉTA feltörőinek egyike

Nagyon fontos információkat osztott meg az esetről beszámoló újságíróval az egyik támadó – sok minden világosabb lett.

Nyugodtan nevezhetjük kiemelten fontosnak, a GDPR megsértése szempontjából pedig akár negatív szenzációnak is a KRÉTA fejlesztőjét ért támadásról hétfőn beszámoló telex.hu ma reggel megjelent riportját.

A legfontosabb, hogy jelentkezett az egyik támadó, aki az ő szempontjukból számolt be a történtekről. Egyrészt megerősítette a támadás módszerét, az adahalász e-mailt, és azt is, hogy egy projektvezető kattintása nyomán jutottak be.

Másrészt elmondja, hogy – mivel etikus céllal törtek be – közvetlen üzenetekkel azonnal felhívták a figyelmet arra, hogy sikeresen benn vannak a rendszerben: „Helló, eKRÉTA! Sajnálatos módon a »profi« rendszereiteket sikeresen feltörtük, rengeteg adatot megszereztünk, köztük: forráskódok, adatbázisok, és még sorolhatnám! […] Mellesleg köszönjük a nagyon fontos, informatív Slack-beszélgetéseket, az újságíróknak biztos tetszeni fog, hogy a rendőröknek hamisítotok, stb” – idézi a telex.hu.

A lapnak átadott dokumentumokból teljesen világos, hogy a jelentési kötelezettség betartása helyett először tanácstalanság uralkodott el, majd leginkább elkenni akarták a biztonsági incidenst: „A csütörtöki megbeszélésünk után maradt bennem rossz érzés, hogy megfelelően járunk-e el. Az egy fontos megállapítás volt részedről, hogy vagy végig igazat kell mondani, vagy végig tagadni, de menet közben nincs módosítási lehetőség. Azt szeretném, hogy tudd, hogy én tényleg nem tudok hazudni, de nem is szeretnék” – idéz a telex.hu egy szeptemberi üzentet.

Az információkat megosztó hacker a sawarim nicknevet használja, és a lapnak adott interjúban közölte, az a szándék vezette őket, hogy felhívják a figyelmet a rendszer katasztrofális biztonsági állapotára. Ismertette a behatolás tényleges menetét, és azt is közölte, hogy bár bizonyítékként publikálni fognak bizonyos megszerzett adatokat, mindezt alapos mérlegelés után teszik majd meg, hogy vétleneknek ne ártsanak.

Azóta történt

Előzmények