Külföldi gyakornokok hazai IT-cégeknél

Az AIESEC nemzetközi hálózata – amely jelenleg százhét tagországot számlál – szakmai gyakornokok határokon átívelő cseréjére épül. Ezt a kapcsolati bázist igyekeznek a szervezet hazai irodái speciálisan a magyar IT-szektor számára kialakított partneri együttműködéseken keresztül kamatoztatni. Az AIESEC-nek a Corvinus Egyetemen működő helyi bizottsága egy olyan projektet indított az idén, amelynek keretében informatikai háttérrel rendelkező, külföldi AIESEC-tagokat toboroz partnerei számára. Legutóbb egy üzleti alkalmazások fejlesztésével foglalkozó hazai vállalkozás, az I-Deal Kft. élt a projekt nyújtotta lehetőséggel, és Kolumbiából szerződtetett informatikai végzettségű gyakornokot.

Az AIESEC egyedi megoldásnak tekinthető a szakmai gyakornoki csereprogramok között. Tagjai közt zömében közgazdász és mérnök hallgatókat találunk, akiknek a képzésére, valamint szakmai és vezetői képességeik fejlesztésére a szervezet a világ minden táján nagy hangsúlyt fektet.

Kérdés, hogy a válság körülményei között az IT-szektornak megéri-e egy ilyen partneri kapcsolat? A magyarországi projektvezető, Beregszászi Nikolett szerint igen. „Ha csak a dolog anyagi oldalát nézzük, meglehetősen költséghatékony megoldást kínálunk. Egy gyakornok fogadása más forrásból való munkaerő igénybevételénél lényegesen olcsóbb, nagyjából egy munkakezdő IT-szakember fizetésének 50%-át igényli. A partnereinket bevonjuk a kiválasztási folyamatokba is, hogy ezzel is biztosítsuk, hogy a megfelelő emberek kerüljenek hozzájuk.”

A gyakornoki lehetőségek a Make Your Success projekt féléves életútja alatt – a pénzügyi válság ellenére, vagy éppen miatta – számos együttműködéshez vezettek már a szektor és a szervezet között, és a projekt reményei szerint ez a trend a jövőben csak erősödni fog. A programról további információk a Corvinus Egyetemen működő iroda weboldalán olvashatók.

Azóta történt