Külön .kid domain korlátozná a gyerekeket

Az Európai Parlament támogatja azt az indítványt, amely a gyermekek védelmében egy új TLD – legfelsőbb szintű domain – bevezetését szorgalmazza. A jelek szerint Brüsszelben is rájöttek arra, amivel mi Körmendy-Ékes Judit ex-ORTT-elnöknek köszönhetően már régóta tisztában vagyunk, hogy az interneten csak pornó van (ez az oldal is az – a szerk.), következésképp a világhálóra csatlakozás egyetlen motivációja is csak ennek keresése lehet.

A gyermekeket viszont az ilyesmitől mindenáron meg kell védeni, ezért az EP francia képviselője, Marielle de Sarnez javaslata szerint külön .kid domainvégződés alá kellene tömöríteni a kimondottan gyermekeknek szóló webes tartalmakat. A serdületlenek számára biztonságos oldalakat rendszeresen ellenőrizné egy független testület. A beadvány ezen kívül egy egész Európára kiterjedő ingyenes teleinformációs rendszer felállítását is sürgeti, amelyen keresztül szülők és tanárok segítséget kaphatnának a nem kívánatos tartalmak szűrésére. A program végül egy széles körű információs kampánnyal teljesedne ki, amelyben az internet veszélyeire hívnák fel mindenki figyelmét.

Megnyugtató, hogy a javaslatot támogató EP-képviselők már a benyújtáskor jelezték, nem vesztették el teljesen józan eszüket és realitásérzéküket, és pontosan tudják, hogy pusztán törvényi szabályozással nem biztosítható senki – legyen az gyermek vagy felnőtt – biztonsága a hálón. "Ugyanakkor meg kell tennünk minden lehetséges lépést annak érdekében, hogy a kiskorúakra veszélyes tartalmakkal üzletelők ne háríthassanak el magukról minden felelősséget a szülői ellenőrzésre való hivatkozással. Ennek érdekében a kormányoknak kötelességük olyan törvényeket hozni, amelyekkel növelhető a társadalom legvédtelenebb tagjainak biztonsága az interneten" – nyilatkozták a de Sarnez indítványát támogató képviselők.

Azóta történt

Előzmények