Kürti Sándor az év üzletembere

Az Ernst & Young nemzetközi tanácsadó cég független bírálóbizottsága Kürti Sándornak, a Kürt Rt. elnökének és alapító-társtulajdonosának ítélte „Az év üzletembere” 2004. évi fődíját. A „Jövő ígérete” különdíjjal ismerték el Semperger Kingát, az Árindex Forrásközvetítő és Beruházási Tanácsadó Kft. szakmai igazgatóját és tulajdonosát. A „Merész újító” különdíjat Lakatos István, a Műszertechnika-Holding Rt. Vezérigazgatója nyerte el, míg Temesvári Kornélt, a Friesland Hungária Rt. elnök-vezérigazgatóját a „Példakép” különdíjra tartott érdemesnek a bírálóbizottság.

Az elismeréseket az Ernst & Young „Entrepreneur Of The Year” 2004 gáláján, 2005. január 9-én adták át. A hazai top 200 vállalatvezetői mellett a rendezvényen részt vett Draskovics Tibor pénzügyminiszter és James S. Turley, az Ernst & Young globális elnök-vezérigazgatója.

Az indoklás szerint Kürti Sándor vezetői tevékenységét a stratégiai tudatosság és következetesség mellett emberközpontúság, valamint átgondolt odafigyelés jellemzi. Mint írják, az 1989-ben számítógépes adattárolók javítására létrehozott Kürt Rt. jó érzékkel tért át a meghibásodott adattárolókon rögzített adatok visszanyerésére, s ezzel óriási űrt pótolt mind a hazai, mind a nemzetközi piacon. A cégnek mára nemcsak hazánkban, de Németországban és Ausztriában is működik leányvállalata. Az indoklás kiemeli, hogy Kürti számára az üzleti élet keretein túl is fontos az értékteremtés: a vállalatvezető 1996-ban megalapította a Kürt Alapítványi Gimnáziumot, a hátrányos helyzetű, elsősorban cigány származású gyerekek oktatási alapítványát a Veszprémi Egyetemen.

A fődíjas számára a verseny még nem ért véget, hiszen a magyarországi fordulóval belépőt nyert a 2005 májusában Monte Carlóban megrendezésre kerülő nemzetközi megmérettetésre.

Azóta történt