Az ellopott laptop megmondja, hogy hol keressék


Amikor néhány éve tőlem is elloptak egy laptopot, igazán örültem volna egy olyan szolgáltatásnak, amelyet a kanadai Absolute Software nevű biztonságtechnikai cég kínál ügyfeleinek. A védelemnek ez a fajtája nem igazán elterjedt, pedig nyilvánvalóan lenne rá igény. A rendőrség mindenesetre már felfigyelt rá, a cég szolgáltatásáról épp egy ilyen információ kapcsán tudósít a silicon.com.

A megoldás a felhasználó szempontjából végtelenül egyszerű: a BIOS-ba telepített szoftver kapcsolatot tart a cég monitoring központjával, s ha a lopott gépet csatlakoztatják az internethez, akkor elküldi nekik az IP-címet, melyet lopás esetén a rendőrség az internetszolgáltatók segítségével felhasználhat a gép fizikai helyének azonosításához.

A silicon.com-nak nyilatkozó Alan McInnes, a nagy-britanniai West Midland bűnmegelőzési osztályának vezetője elmondta, hogy a technológiától sokat várnak (eddig 30 ellopott laptopot találtak meg a segítségével), legalább olyan komoly segítségnek tartják, mint a gépkocsik esetében a nyomkövetők alkalmazását, melynek következtében az ezzel a védelemmel ellátott, ellopott autók 95 százalékát megtalálják.

A tudósítás szerint a világ számos országában alkalmazott termék segítségével eddig több mint 5 ezer lopott számítógépet sikerült megtalálni. A cég kínál egyébként olyan megoldást is, amelynek segítségével lopás esetén távolról is le lehet törölni a merevlemez tartalmát.

Előzmények