Egyelőre nem lesz laptoptilalom az USA-ba tartó repülőkön

Az amerikaiak átmenetileg meghátráltak, de nem mondtak le arról, hogy szükség esetén bevezessék a korlátozást.

Egy hete számoltunk be arról, hogy a korábban bevezetett, a repülőgépek fedélzetére érvényes laptoptilalmat az Egyesült Államok hatóságai közel-keleti és észak-afrikai országok után nagy valószínűséggel kiterjesztik az Európából érkező járatokra is.

A hír kiszivárgásakor a források szinte biztosra vették az intézkedés aznapi bejelentését, ám Európában olyan óriási felháborodás fogadta a tervezetet, hogy ez elmaradt, és többoldalú tárgyalások indultak a kérdésről.

Ez a halasztás most még tovább húzódik, ugyanis az amerikai és az európai illetékesek tárgyalásaik lezárása után tegnap közölték, hogy nem vezetik be a szigorítást – de a Trump-kormányzat képviselői azt is hangsúlyozták, hogy véglegesen nem zárják ki ennek lehetőségét. A felek hamarosan újra tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy repülésbiztonsági kérdéseket vitassanak meg, de a következő forduló már az Egyesült Államokban zajlik. A légitársaságok szövetsége és a repülőterek európai tanácsa szorgalmazza egy alternatív megoldás kidolgozását, mivel úgy vélik, hogy a raktérben kis helyen összezsúfolt, felügyelet nélkül maradó elektronikus eszközök komoly kockázati tényezőt jelentenének.

Azóta történt

Előzmények