Lassabban, de még mindig zsugorodik a PC-k piaca

A notebookokat, asztali gépeket és munkaállomásokat is magában foglaló világpiac a tavalyi év utolsó negyedévében 1,5 százalékkal zsugorodott az előző év hasonló időszakával összehasonlítva – ez 70,2 millió eladott PC-t jelent. Az egész 2016-os évre vonatkozó adat 260 millió, amely 5,7 százalékos visszaesést jelent 2015-hoz képest, ez a viszonylag rossz adat az első negyedévek következménye, amikor a bentragadt készletek és az ingyenes Windows 10 frissítés is arra hatott, hogy a felhasználók, cégek inkább halogassák vásárlásaikat.

A Gartner vezető elemzője, Mikako Kitagawa szerint a stagnálás egyik oka, hogy az új fejlesztések nem elég vonzóak a vásárlók számára, az olyan újdonságok, mint a hibridek és átalakítható notebookok pedig önmagukban nem tudják pótolni a kieső hagyományos konfigurációkat. Ezeket a felhasználók azért nem cserélik újra, mert egyre kevesebbet használják őket, inkább okostelefonnal érik el az internetet.

Ami a régiós változásokat illeti, a fejlettebb országok közül Japán, Kanada és az csendes óceáni térség enyhe növekedést, az EMEA régió stabilitást, USA enyhe csökkenést tudott felmutatni, egyedül Latin Amerikában volt szignifikáns visszaesés. Az eredmények kapcsán Loren Loverde, a jelentést készítő részlegért felelős alelnök bizakodó, a negyedéves adatok szerinte megerősítik várakozásukat, hogy a piac stabilizálódhat, sőt, akár növekedésnek is indulhat. Az elemzők szerint ezek az utolsó eredmények arra mutatnak, hogy csökkent a nyomás az okostelefonos, táblagépes irányból, a felhasználók pedig lassan készen állnak arra, hogy lecseréljék az egyre korosabb számítógépeket.


(forrás: IDC) [+]

Megnézve az egyes márkákat, azt láthatjuk, hogy a piacvezető továbbra is a Lenovo, aki enyhe növekedésével a piaci részesedésén is tovább javított. A második-harmadik helyzett a HP és a Dell, mindkettő jelentős, 6, illetve 8 százalékot meghaladó mértékben tudott javítani eladásain. A negyedik helyezett Apple enyhe visszaesést könyvelhet el, míg az ötödik helyen található ASUS eladásai komoly, 10 százalékot meghaladó mértékben csökkentek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés