Lassan halad Ázsia visszakapcsolása

Kelet-Ázsia internetforgalma a mai napig nem állt teljesen helyre, mert a rossz idő és az embert próbáló körülmények miatt csak lassan halad a három héttel ezelőtt földrengésben megrongálódott tengeralatti kommunikációs vezetékek javítása. A tajvani és hongkongi illetékesek szerint a teljes helyreállítás leghamarabb egy hónap múlva fejeződhet be.

Az egyik érintett tajvani szolgáltató, a Chunghwa Telecom – amely egy konzorcium tagjaként négy tengeralatti optikai kábel tulajdonosa – közölte, hogy nem csupán az időjárás nehezíti a javítást, de arra is fény derült, hogy a károk is komolyabbak, mint gondolták. Kiderült, hogy a vezetékek esetenként tucatnyi helyen elszakadtak. A távközlési vállalat most úgy számol, hogy az első kábelt a jövő hét elejére, a fennmaradó hármat pedig a hónap végére tudják leghamarabb helyrehozni. Az illetékes hongkongi hatóság ennél pesszimistább: szerintük a nyolc sérült vezetéket február közepénél hamarabb nem lehet kijavítani.

A munkálatokat az is nehezíti, hogy a vezetékek 3-4 kilométer mélyen, a tengerfenéken húzódnak, ezért nem lehet robotokkal végeztetni a munkát. Ilyen esetekben – miután a szakadást lokalizálták – a kábeleket hajókról felhúzzák a felszínre, majd aprólékos munkával az egyes optikai szálakat újból összekötik.

A december 26-i, a Richter-skála szerint 7,1 erősségű földrengés – amelynek epicentruma Tajvan szigetétől délre, a tengerben volt – létfontosságú kommunikációs kábeleket rongált meg, amelyek Kelet- és Délkelet-Ázsia hang- és adatforgalmának 90 százalékát bonyolítják. A földmozgást követően a térségben gyakorlatilag megszűnt az internetforgalom és elnémultak a telefonok. Mára a helyzet többé-kevésbé normalizálódott, miután a szolgáltatók alternatív csatornákra – más kábelekre és műholdakra – terelték a forgalmat, bár az egyesült államokbeli weboldalak még ma is a megszokottnál jóval lassabban töltődnek be.

Azóta történt