A lassú Vista miatt perelik az Acert

Vista CertifiedEgy ohiói házaspár beperelte a világ harmadik legnagyobb PC-gyártóját – írja a Computerworld. Lora és Clay Wolph úgy gondolja, hogy az Acernek tudnia kell, hogy 1 GB memória nem elég az előtelepített Windows Vista Home Premium operációs rendszer futtatásához, mégis forgalmaz ilyen konfigurációban számítógépeket.

Ilyen az az Aspire 4520-5458 notebook is, melyet ők tavaly áprilisban vásároltak a Wal-Martban, 586 dollárért. A gépben 1 GB memória volt, de az nem állt teljes egészében az operációs rendszer rendelkezésére, mivel az Nvidia nForce 610M alaplapi chipkészlet ebből valamennyit lefoglalt az integrált grafikus mag számára.

„Az Acer notebookjai nem teljes értékű gépek, mivel nem tartalmaznak elegendő memóriát a Vista Premium elfogadható futtatásához. Ebből következik, hogy e noteszgépeken súlyos problémák jelentkeznek, egyebek mellett lefagynak használat közben, gyakran igénylik az újraindítást és lassan indulnak el” – áll a vádiratban. A házaspár csak a memória bővítésével tudta orvosolni a problémát, az újabb 1 GB azonban további 157 dollárba került.

A beadvány szerint az Acer terméktámogatási részlegéhez fordultak először, de ott elutasították a panaszukat, hivatkozva arra, hogy a Vista futtatásához ajánlott memória mennyisége a Microsoft szerint is 1 GB. Sőt a support állította, hogy a minimális hardverkövetelmény valójában 512 MB (ami igaz is, csakhogy kizárólag a Home Basic esetében), azaz ennyivel is működik az operációs rendszer.

Wolph-ék szerint viszont a Microsoft egyértelművé tette, hogy a Home Premium futtatásához legalább 1 GB memóriára és 128 MB önálló grafikus memóriára van szükség. „Az Acer nem teljes értékű notebookjaiba 1024 MB memóriát szereltek, de ebből 256 MB-ot lefoglal a grafikus vezérlő, ezért mindössze 768 MB marad az operációs rendszer számára” – írják.

A panaszosok szeretnék csoportos perré átminősíteni a beadványukat (ha a bíró ezt jóváhagyja, magukat hasonlóan becsapva érző hardvertulajdonosok csatlakozhatnak a perhez), amelyben egyébként a garanciális feltételek megsértésével, csalással és a kaliforniai fogyasztóvédelmi törvények megszegésével vádolják az Acert. Mindezekért nem meghatározott összegű kártérítést követelnek.

Azóta történt

Előzmények