Leépít a Getronics

Az idei első félévben 66 százalékkal, 15 millió euróra csökkent a holland Getronics NV számítástechnikai szolgáltató vállalat üzemi nyeresége, a nettó veszteség 41 millió euró volt, szemben az egy évvel korábbi 14 millió euróval. A jelentős profitcsökkenés a már eladott olasz leányvállalat költségeinek leírásával, a piacon kialakult erős árversennyel és az eddig végrehajtott leépítés költségeivel magyarázható. Az amortizációtól és az egyszeri hatásoktól megtisztított eredmény 34 millió eurót tett ki, ami éves összehasonlításban 35 százalékos visszaesést jelent. A cég árbevétele 1,34 milliárd euróra rúgott január és június között, azaz 11 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. A vállalat bejelentette, hogy 6–12 hónap alatt további ezer fővel csökkenti a mintegy 22 ezres létszámát.

Az eredmény közzététele után csaknem ötödével esett a társaság részvényeinek árfolyama az amszterdami tőzsdén. Erre az évre 2,6 milliárd eurós forgalommal számolnak, ami megvalósulása esetén kismértékű emelkedésnek felelne meg a tavalyihoz viszonyítva. A társaság tervei szerint a kamat- és adófizetés, illetve az amortizáció és rendkívüli tételek nélkül számított profit (EBITAE) az árbevétel 3-4 százaléka lesz, ami pesszimizmusával az 5 százalékhoz közeli értékre számító szakértőket is meglepte.

Hazánkban a Getronics 1990 óta van jelen, és elsősorban a bank- és pénzügyi szektorban, valamint a kormányzati szférában nyújt szolgáltatásokat. A magyar piac egyik legnagyobb rendszerintegrátorának számító vállalkozás üzemelteti a Getronics-csoport európai szolgáltató központját, valamint a Cisco Systems partnereként ez utóbbi társaság budapesti technológiai támogató központját is. A magyar Getronics több száz alkalmazottat, elsősorban informatikai mérnököket foglalkoztat.

Előzmények