Leépítéssel próbálja átvészelni a 2019-es évet a Gigabyte?

A DigiTimes úgy tudja, hogy a Gigabyte nem vár túl jó évet, ugyanis az idei esztendő első felében az alkalmazottainak 5-10 százalékától válhatnak meg. Ennek elsődlegesen az alaplap-, illetve a VGA-piac szereplése az oka, mivel egyik szegmensen belül sem várható növekedés, de leginkább még stagnálás sem.

A hírek szerint a Gigabyte az alaplapokra vonatkozó üzletágát nyirbálná meg, míg a VGA-k tekintetében egyelőre nem számolnak leépítéssel, de ez persze változhat. Az eredmények tekintetében ez megalapozott, mivel a vállalat 2018-ban 11,45 millió alaplapot szállított le, ami a 2017-es 12,6, illetve a 2016-os 16 milliós értékekhez képest erős visszaesés. A jelenlegi terv az, hogy 2019-ben a 10 milliós határ fölött maradjanak.

A VGA-piacot eléggé torzítja a bányászláz, mivel 2017-ben 4,5 millió grafikus kártyát sikerült értékesíteni, ami növekedés a 2016-os év 3,5 milliós eredményéhez képest, de 2018-ban is csak ennyi jött össze. Itt már a negyedéveken látszik, hogy erős volt a visszaesés, és az ünnepi szezon során 700 ezer VGA-t sikerült értékesíteni, ami eléggé gyenge teljesítménynek számít, ha hozzávesszük, hogy elméletben a legjobb negyedévről van szó. Ez azért probléma, mert ha ez a trend folytatódik, akkor még a 3 milliós eladást is nehéz lesz elérni az idei évben.

Egyébként nem csak a Gigabyte küzd hasonló gondokkal, az ASUS és az MSI is próbálja kontrollálni a kiadásokat, de várható leépítésről az utóbbi két céggel kapcsolatban még nem érkeztek hírek.