Lendületet vesz a Sony

A brit-amerikai kettős állampolgársággal rendelkező Sir Howard Stringer lett a japán Sony Corp. új vezérigazgatója. A csaknem hatvanéves vállalat élén eddig kizárólag japán szakemberek töltötték be ezt a pozíciót.

A walesi születésű, de 1985 óta a brit mellett amerikai állampolgársággal is rendelkező Sir Howard Stringer egykori újságíró és tévéproducer váltja Idei Nobujukit a Sony vezérigazgatói székében. A japánul nem beszélő Stringer eddig a Sony Corporation of America első embere volt, de korábban harminc éven át újságíróként, illetve tévéproducerként dolgozott, és a CBS elnöki posztját is betöltötte. 1997 óta dolgozik a Sonynál, és a nevéhez köthető a Metro-Goldwyn-Mayer Inc. csaknem hárommilliárd dolláros felvásárlása is. A leendő vezérigazgató szerint a vállalatnak új termékekkel kell visszaszereznie a fogyasztók bizalmát, és integrálnia kell az elektronikai üzletágat a szórakoztatóiparral. Stringer vezérigazgatói kinevezésének véglegesítéséről június 22-én szavaznak a részvényesek. A Sony elnöke ezentúl Csubacsi Riodzsi lesz, aki Ando Kunitakét váltja. Az új vezetéstől a nyereség növelését várják a tulajdonosok, a távozó menedzserek pedig tanácsadókként segítik majd a vállalatot.

A Sony a világ második legnagyobb szórakoztató elektronikai termékeket gyártó vállalata, de az utóbbi öt évben piaci értéke 70 százalékkal csökkent. Stringer kinevezésének hírére szárnyra kapott és nyolc hónapja nem látott magasságban zárt a tokiói értéktőzsdén a vállalat részvényárfolyama. A vállalatvezetés frissítésére azért volt szükség, mert az egykor a walkmant feltaláló Sony az utóbbi időben folyamatosan piacokat vesztett mindenek előtt az Apple, a Sharp, a Matsushita Electronic és Samsung vállalatokkal szemben. A Sony jövedelmezősége jelentősen elmarad a nagy riválisok hasonló mutatójától, amit a költségek visszaszorításával és leépítésekkel kívánnak orvosolni. A tervek szerint 2007 márciusáig 10 százalékra kell növelni a jelenleg 1,32 százalékos árbevétel-arányos üzemi eredményt, de Stringer tegnap kétségeinek adott hangot az ambiciózus célkitűzés megvalósíthatóságával kapcsolatban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények