Letölthető a Firefox 3.5 RC2

Mintegy 800 ezer bétatesztelő visszajelzéseire támaszkodva készült el a Firefox 3.5 második kiadásra jelölt változata, mely tegnap óta szabadon letölthető a Mozilla honlapjáról Windows, Linux és OS X rendszerekre egyaránt.

A programozók szerint a böngészőalkalmazás egyaránt fejlődött teljesítmény és kompatibilitás terén; legfontosabb újítása a TraceMonkey névre keresztelt JavaScript-motor, melynek köszönhetően az oldalak betöltődési sebességétől lényeges javulást várnak a fejlesztők. Emellett bevezetésre kerül a privát böngészési mód és a helymeghatározó technológiák támogatása; a HTML 5 <audio> és <video> tagjeinek támogatása; valamint a szerverek és a böngésző közötti adatcserét segítő JSON (JavaScript Object Notation) technológia beépítése.

A Firefox 3.5 fejlesztése a tervezettnél jóval hosszabbra nyúlik. Az eredeti elképzelések szerint az akkor még 3.1-nek nevezett verziót 2008 végén remélték kiadni, de ezt a határidőt nem sikerült tartani, több forrás szerint az új JavaScript-motor, a TraceMonkey hibái miatt. Az időközben bevezetett újítások nagy számát tükrözendő a kiadás verziószámát márciusban 3.5-re módosították. A végleges kiadás június utolsó napjaira várható, annak függvényében, hogy találnak-e komolyabb hibákat a most bemutatott kiadásra jelölt változatban.

Azóta történt

Előzmények

  • Mikor készül el végre a Firefox 3.5?

    A böngésző fejlesztését irányító vezető szerint június végén elérhető lesz a végleges. Addig azonban még két RC is kijön.

  • Felgyorsítják a Firefoxot

    Namoroka kódnéven fogják fejleszteni az új kiadást, miután elkészült a 3.5. A célok között szerepel az indulás és általában a reakcióidő gyorsítása.

  • A Firefox győzött Magyarországon

    A magyarok több mint fele a Mozilla böngészőjét használja, derül ki a statisztikákból. Sem a Chrome, sem az Internet Explorer 8 nem vett lendületet.

  • Készül az új Firefox-logó

    Áramvonalasítják és korszerűsítik a „Tűzrókát”.