Letölthető az OpenOffice 2.0

Noha a fejlesztői közösség a múlt hét csütörtökre, a projekt ötéves születésnapjára időzítette az OpenOffice.org 2.0 irodai programcsomag kiadását, egy az utolsó pillanatban felfedezett hiba miatt egy hetet csúszott a premier. A jelentősen átdolgozott pakk számos újdonságot hoz, melyek közül az egyik legfontosabb, hogy a szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációkészítő mellett már egy Java-alapú adatbázis-kezelő is található benne.

A projekt története – idézi fel a kezdeteket a CNET News.com – egészen 1999-ig nyúlik vissza: a Sun Microsystems ekkor vásárolta fel – 73,5 millió dollárért – a német Star Divisiont, mely egy StarOffice nevű irodai csomaggal volt jelen a piacon. A Sun az akvizíció után megtartotta a termékvonalat, de 2000-ben egy nyílt forráskódú projektet is útjára indított OpenOffice.org néven. Az ingyenesen elérhető csomag azóta egyre népszerűbb, közel 50 millió alkalommal töltötték le.

A fejlesztést azóta is koordináló Sun szerint az OpenOffice.org jó úton halad afelé, hogy a legnépszerűbb irodai programcsomaggá váljon, maga mögé utasítva a Microsoft Office-t is. Az ambiciózus cél eléréséhez hozzájárulhat az is, hogy a Google nemrég felvállalta a projekt népszerűsítését.

Az új változat – mely Windows, Linux, Solaris és FreBSD operációs rendszereken futtatható – megújult felhasználói felülettel rendelkezik; képes megnyitni a Microsoft Office-ban készített, jelszóval védett dokumentumokat (már ha jelszó rendelkezésre áll); támogatja a dokumentumok digitális aláírását és a WordPerfect fájlok importálását. A magyar nyelvű kiadás hírünk írásának idején még nem volt elérhető, de mivel a korábbi tesztverziókhoz már készült fordítás, aligha kell sokat várni a honosított verzió megjelenésére.

Azóta történt

Előzmények