Leválik a Radeon az AMD-ről

Különválasztja grafikus chipgyártását az AMD, jelentette be a vállalat. Radeon Technology Group néven folytatják tehát, mintegy kilenc évvel azután, hogy 2006-ban felvásárolták az ATI-t és beolvasztották az AMD-be.

Az AMD vezére a döntéssel kapcsolatban azt közölte, hogy így a játékra és a virtuális valóságra fókuszálhat a grafikus divízió, de egyes pletykák szerint ez az első lépés afelé, hogy a pirosak megváljanak az üzletágtól, míg mások szerint pusztán arról van szó, hogy különböző befektetői körök (például a SilverLake) szeretne részesedéshez jutni a grafikus üzletágban.


(forrás: Nasdaq) [+]

Az mindenesetre biztos, hogy a Radeon vezére Raja Koduri lesz, aki közvetlenül jelent majd az AMD vezérigazgatójának. A pénzügyi jelentésekben a két vállalat továbbra is együtt szerepel majd, írja a közlemény. A bejelentést követően a cég papírjai mostanra 10 százalék feletti értéknövekményt értek el.

Azóta történt

  • A virtuális valóság mozi miatt fektetne az AMD-be a Silver Lake

    A LiquidVR több díjat is nyert, ez kelthette fel a befektetői csoport érdeklődését.

  • Trükközik és részlegeket értékesít az AMD

    Borzalmas negyedévet zártak, a vezérigazgató többet várt a Windows 10-től. Negyedével kevesebbet keresett a vállalat, mint egy évvel korábban.

  • 1949. október 8.

    E napon született Ashawna Hailey (eredeti nevén: Shawn Haliley) a processzortervezésben és -gyártásban használt SPICE program egyik legsikeresebb kereskedelmi verziójának, a HSPICE-nak megalkotója. Emellett ő tervezte meg 1973-ban az AMD első mikroprocesszorát, az Intel 8080 klónjaként készült Am9080-at. Mivel transznemű volt, nyugdíjba vonulása után kezeléseknek vetette alá magát, ekkor változtatta meg a nevét is. Filantróp volt, vagyona nagy részét jótékonysági és oktatási célokra adományozta.