Letölthető a LibreOffice 3.5

LibreOffice-logóAz irodai csomag fejlesztését irányító Document Foundation tegnap kiadta a LibreOffice 3.5.0-t, amely az OpenOffice.org-ról 2010 őszén leválasztott nyílt forráskódú pakk harmadik önálló főverziója. Az alapítvány kiadási filozófiája szerint a 0-s változatokat elsősorban a közösség tagjainak és vállalkozó kedvű felhasználóknak ajánlják, vállalati környezetbe nem. Ezekben ugyanis még lehetnek hibák, melyeket a nagyjából havonta megjelenő frissítésekben javítanak, jelen esetben az első ezek közül, a 3.5.1 március 11-én várható.

Az új nagy kiadás több fontos újdonsággal érkezik, ezek közé tartozik az élőfejek és élőlábak egyszerűbb beszúrása, szerkesztése; a Calcban a többsoros beviteli mező a cellákhoz; a Microsoft Visio dokumentumok importálásához készített filter; a natív PostgreSQL adatbázisdriver; a gépelés közben valós időben frissülő szó- és betűstatisztika, valamint a frissítéskereső, amely jelzi a felhasználónak, ha új verzió érhető el a csomagból.

A LibreOffice-nak szentelt magyarországi blog külön kiemeli, hogy ebbe a kiadásba több olyan funkció is belekerült, melyeket magyar közreműködők fejlesztettek. Ilyen a Németh László által készített kiváló nyelvhelyesség-ellenőrző, a Lightproof, melyet eddig külön kellett telepíteni, és a Graphite betűtechnológián alapuló DTP-megoldások megjelenése. Ez utóbbi a betűkészlet (font) szintjén old meg olyan tipográfiai problémákat, mint a ligatúrakezelés, alternatív betűformák használata, margóra kilógatott elválasztásjelek stb. Timár András javaslatára újult meg a windowsos telepítő, illetve belekerült a csomagba Vajna Miklós egyetemista RTF-importáló filtere is. Az újdonságok teljes listája (angol nyelven) elolvasható itt.

Az új kiadás Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerekre letölthető az irodai csomag weboldaláról. Az ütemterv szerint a 3.5-ös főverzióból összesen 6 javítókiadás készül az idén, az utolsó, a 3.5.6 október végén jelenik meg, míg a következő nagy kiadás, a 3.6 augusztus elejére várható.

Azóta történt

Előzmények