Közel felére csökkenhet a linuxos laptopok fogyasztása egy frissítés után

Jó hír a mobil eszközökön Linuxot használók számára, hogy egy nemrég bejelentett kernelfrissítésnek köszönhetően a jövőben készülékeik a korábbinál jelentősen kevesebb energiát fognak felhasználni.

A 2.6.38-as, illetve későbbi verziójú kernel esetében tapasztalták azt a felhasználók, hogy szokatlanul nagy a gépek energiaigénye, és ez az akkumulátorok gyors lemerüléséhez vezetett. A problémára a Phoronix is felhívta a figyelmet egy nyáron kiadott jelentésében, melyből kiderült, hogy például egy Ubuntut futtató Intel Sandy Bridge notebook a 3.1-es kernel használatával 76 százalékkal több energiát igényel, mint egy korábbi változatnál. A probléma a 2.6.38-as verzió megjelenésével jelentkezett, és átlagosan kilenc wattos fogyasztásnövekedést okozott a szoftver. A hiba ott rejlik, hogy sok rendszerben a kernel fejlesztőinek döntése következtében a PCI Express Active State Power Management (ASPM), egy energiafogyasztást szabályozó program helytelen hardveres implementáció esetén nem működött, ha a BIOS nem tartalmazott a használatára vonatkozó utasításokat, ez pedig radikálisan megnövelte az eszközök fogyasztását. A megnövekedett igény asztali gépeknél nem okozott különösebb gondot, de a mobil készülékeknél gyorsan lemerültek az akkumulátorok.

A hónap elején bejelentett javítás azonban várhatólag megoldja a problémát, habár a hírek szerint nem a legutolsó kernelváltozatig jelenik meg, de például a 3.2-es, melyet az Ubuntu 12.04 LTS-ben és más disztribúciókban is használnak, érintett, itt hatékony a frissítés. A 60 sornyi kódból álló frissítést a Red Hat egyik mérnöke, Matthew Garret készítette el. Habár egyes hírek szerint igazán hatékonyan csak az újabb kernelverziókon működik, mindenképp ajánlott a kernelfrissítést végrehajtani.

Azóta történt

Előzmények