Linux Mint új verzió: soha nem volt ilyen egyszerű Linux-ra váltani!

Megjelent a kezdők és haladók számára legkezesebb, asztali és laptop gépekhez szánt Linux kiadás legújabb verziója, a Linux Mint 21.1 „Vera” Cinnamon, MATE és XFCE kiadása.

Mi az, ami újdonság ebben a verzióban?

Határozottabb és élénkebb színek, jobb éjszakai megjelenés, új hangeffektusok és ikontémák az, ami szemre is azonnal látszik.

Emellett még teljesebb Flatpak integráció, jobb NVIDIA illesztőprogram-kezelés, automatikus ISO-lemezkép ellenőrző eszköz és felokosított Pendrive formázó, lemezkép-író, illetve illesztőprogram-kezelő és Warpinator, ami csak a használat közben veteti észre magát.

A Warpinator alkalmazás elérhet androidos rendszerű telefonra is, így nincsen akadálya, hogy a Linux és Android rendszerek között könnyedén mozgathasson a felhasználó fájlokat, Wi-Fi-n keresztül, egymáshoz közeli eszközök között.

Mi az, amit már megszoktak a felhasználók a Linux Mint-tel kapcsolatban?

Megbízhatóság, könnyű használat és a megszokott – teljesen magyar nyelvű – környezet.

A Linux + GNU azonban nem csak egy operációs rendszer, hanem a Lehetőség, hogy a felhasználó a saját számára leginkább testre szabott operációs rendszert használjon. Ha távolról tekintünk egy ilyen rendszerre, akkor számos eleme kiváltható a felhasználó által igényelt módon. Kezdő Linux-felhasználóként azonban nem erre vágyik az ember, hanem arra, hogy a leginkább ismerős környezetet használhassa.

Ez egyrészt jelenti a grafikus felület hasonló, már ismert működését. Másrészt azok számára, akiknek fontos, hogy a számítógéppel magyar nyelven kommunikálhassanak, a teljesen magyar nyelvű felhasználói felület segít ebben.

Egy dolgot azonban észben kell tartani: A Linux + GNU nem Windows. Bár a Linux Mint Cinnamon asztali környezet kinézete a Windows 7-et idézi, s akár Windows XP-t is vagy a Windows 10 álruháját is képes magára ölteni – nem szabad elfeledni: a felület alatt egy lényegesen más operációs rendszer van, mint amit Windows néven ismerünk.

Ezzel a felszabadultsággal az is jár, hogy a Linux Mint rendszer nem akarja a felhasználót követni, vagy éppen a saját rendszeréhez láncolni, mint egyéb operációs rendszerek. A Linux + GNU operációs rendszer mindenki számára a választás és a felhasználás szabadságát nyújtja.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a Linux ökoszisztéma lehetőséget biztosít Windows vagy akár régi DOS alkalmazások és számos más alkalmazás futtatására is.

A Linux + GNU célja nem a profit, hanem a közösség. A Linux + GNU célja nem a hardvereszközök gyors és szándékos avultatása, hanem a beszerzett eszközök mind hosszabb ideig történő használatban tartásának a lehetősége. A Linux + GNU célja nem a felhasználók áruba bocsátása, hanem az ingyenes alternatíva biztosítása mellett a személyes szféra védelme mellett.

Megbízható, mert nem küld adatokat a készítőinek. Továbbá komponensei nem frissülnek túl gyakran, hogy ne veszélyeztesse a rendszer stabilitását – az LTS szemléletnek megfelelően –, de az összes fontos biztonsági és hibajavítást megkapja a rendszer. Egy-egy verzió 5 éven át kap technikai támogatást és frissítéseket, így a Linux Mint 21.1 „Vera” nevű verziók 2027-ig lesznek támogatottak.

A Linux Mint Cinnamont asztali felületet megismerni könnyű, hiszen működése a már megtanult elveknek megfelelő, így már régi ismerősnek tűnhet az első indítás során is. A kor szellemének megfelelően a Linux Mint az elkészített telepítő pendrive-ról kipróbálási üzemmódban egyből kipróbálható anélkül, hogy a rendszeren bármit is változtatna. Ha érdekesnek találja a Linux Mint rendszert, akkor azonnal telepíteni is tudja. Fontos, hogy mindenképpen készítsen meglévő rendszeréről biztonsági mentést.

Mindezt mennyiért?

A Linux, a GNU, a Linux Mint akár ingyenesen is kipróbálható, használható és továbbadható. De arra buzdítjuk, hogy ha tetszik a Linux Mint, vagy bármely Linux alapú rendszer, legyen részese a közösségnek, segítse a többi felhasználót, és támogassa egy-két kávé árával a rendszerek készítőit.

Információk az új verzióról és a teljese verziók letöltési elérése

Ezekkel a gondolatokkal szeretném az olvasóközönség figyelmébe ajánlani a Linux Mint 21.1-es verzióját, a Vera keresztnevet kapta.

Információk az új verzióról: https://linuxmint.hu/sugo/linux-mint-211-vera

Az újdonságokról részletesen:

Letöltés

Cinnamon (64 bit) letöltés

További változatok:

XFCE (64 bit) letöltés
MATE (64 bit) letöltés

Előzmények