Magyar diákjai tisztelegnek Lovász László előtt

Ahogy arról beszámoltunk korábban, Lovász László matematikus Kiotó-díja a legrangosabb nemzetközi tudományos kitüntetés, amelyben az elmúlt évtizedek során hazai tudós részesült. A nemcsak kutatóként, hanem emberként is kiemelkedő kvalitásokkal rendelkező tudós a világ egyik legjelentősebb tudományos elismerésének számító díjat kapta meg, melyet 1984-ben alapított Kazuo Inamori japán nagyiparos, és minden évben három kategóriában adják át. Lovász László az alaptudományok területén odaítélt díjat kapta idén.

Az ELTE vezetése és diákjai is úgy döntöttek, hogy Lovász Lászlónak feltétlenül kijár egy hazai ünneplés is, ezért holnap, december 14-én, mielőtt a hivatalos egyetemi fogadás megkezdődne a TTK Kari Tanácstermében, az ELTE Gömbaulájában flashmobra hívják a szimpatizánsokat délután fél egyre.

A már szinte minden nemzetközi díjat elnyert Lovász László a tudósbizottság szerint a „diszkrét struktúrák területén végzett kutatásaival kapcsolatot teremtett a matematika különböző ágai között, amely a matematikára épülő tudományterületek széles skálájára gyakorolt jelentős hatást. Eredményei kiemelkedő módon járultak hozzá a matematikai elméleti és technológiai alkalmazásához.”

Azóta történt

Előzmények