Ma már nincs Uber Budapesten, van helyette más

A közösségi, megosztáson alapuló üzleti modellre nem csak az amerikai startupok, hanem a magyarok is egyre bátrabban építenek.

Az Uber ugyan vasárnap felfüggesztette magyarországi szolgáltatását, azonban a cég által képviselt megosztás alapú üzleti modell (sharing economy) itthon is egyre nagyobb figyelmet kap, néhány magyar startup máris elég komoly sikereket ért el ezen a területen.

Hirdetés

Az Uber felhasználói oldalról hatalmas siker volt itthon, és hasonlóan népszerű az Airbnb is. Hazai ötletekből sincs azonban hiány, az egyik legismertebb a Rendi, mely online közvetít takarítási szolgáltatást, egyelőre Budapesten, Szegeden, Győrben, és Debrecenben. A startup a közelmúltban közel 50 millió forintos tőkeinjekciót is kapott, aminek köszönhetően idén ősszel megkezdik a nemzetközi terjeszkedést is.

Szintén kapott már befektetést a Neatly, mely ruhatisztítást és vasalást közvetít a neten keresztül – egyelőre a fővárosban. A Prosperitás Tőkealaptól kapott közel 50 millió forinttal a startup ugyancsak a külföldi piacokra tart, a közeljövőben indulnak el első körben Bécsben, Ausztriában.

Teljesen friss viszont az EZ Expressz, mely közösségi futárszolgáltatást kínál, az Uber sofőrökhöz hasonlóan saját autóval, kisvállalkozóként, online megrendelésre fuvaroznak. A futárcég jövőre már szintén a nemzetközi piacra lépne. Érdemes megemlíteni még az egy évvel ezelőtt indult, hazai kezdeményezésű Yummbert is, mellyel akár a szomszéd nénihez is beugorhatunk ebédelni, illetve mi magunk is megoszthatjuk főztünket másokkal. A BeeRides platformjával pedig a repülőtéren leparkolt autónkat adhatjuk bérbe, arra az időre, amíg mi külföldön tartózkodunk.

Külföldön – főleg tőlünk nyugatra – igazán változatos a kínálat a különböző sharing economy cégekből. Az Uber mellett számos másik fuvarmegosztásra építő (Lyft, Taxify, stb.) startup indult, de ott az askRabbit, ahol olyan kisebb otthoni, vagy ház körüli munkákra lehet jelentkezőket találni, mint például költözés, bútorok mozgatása, összeszerelése, vagy éppen a bevásárlás. A DogVacay a nyaralás idejére egyedül maradó kutyusok étkeztetésére és szórakoztatására kínál megoldást: az oldalon olyan "bébiszitter" kereshető, aki a vakáció idején otthonában gondoskodik kedvencünkről. A saját gépkocsi bérbeadása is felfutóban van, ilyen cég például a Turo. De van már megoldás arra is, hogy egymásnak adjunk ellenőrzött keretek között kölcsönt, ezt kínálja a Lendingclub, vagy eladjuk használt ruháinkat, erre fejlesztett platformot a Poshmark.

A sharing economy szolgáltatások hatalmas jövő előtt állnak, ezt támasztja alá például a PwC tanulmánya is: az előrejelzés szerint a tavalyi 28,1 milliárd euróról több mint hússzorosára, 570 milliárd euróra emelkedhet 2025-re a megosztáson alapuló cégek forgalma. Az öt legfontosabb területet a közösségi finanszírozás, a közösségi alapú szállásmegosztás, a személyszállítás, illetve az on-demand háztartási- és szakmai szolgáltatások.

Azóta történt

Előzmények