Macerásabb lett a spamek bejelentése

A múlt hét óta e-mailben nem, csupán egy újfajta űrlapon lehet bejelentést tenni a Nemzeti Hírközlési Hatóságnál (NHH) kéretlen reklámlevelek ügyében – hívták fel a figyelmet közleményükben a spameknek szentelt, bárki által szerkeszthető, magyar nyelvű tudásbázis, a Spamwiki szerkesztői. Akik úgy vélik, a változás – amelyről az NHH nem tájékoztatta a közvéleményt – a spammereknek kedvez, mivel az új rendszer jóval bonyolultabb a korábbinál.

Az új űrlap elektronikus benyújtásához ugyanis Ügyfélkapu-azonosítóra van szükség. „Ügyfélkapu-azonosítót az okmányirodákban lehet kérvényezni, a hivatal weboldalán kitöltött űrlap pedig átirányít a kormányzati szerverre, mely érvénytelen biztonsági tanúsítványt használ. A bejelentés így lényegesen bonyolultabb, ezért minden szempontból a törvénysértőknek kedvez” – írják a közleményben.

Jogszabály miatt

A változás okait firtatva megkerestük az NHH-t. Márton György, a hatóság szóvivője lapunknak elmondta, hogy a kéretlen elektronikus hirdetésekkel kapcsolatos felügyeleti eljárásokban az elektronikus ügyintézés rendje október 14-től a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket) változására tekintettel változott meg. Az új rendszerben kérelmet benyújtani, illetve bejelentést tenni csak az új űrlap hiánytalan kitöltésével és beküldésével lehet. Az elektronikus beküldéshez valóban elengedhetetlen az Ügyfélkapu-azonosító, de az űrlapot – mondta Márton – postán is el lehet juttatni a hatósághoz, vagy személyesen is át lehet adni az NHH ügyfélszolgálatain.

Azt a szóvivő is elismerte, hogy a változásról nem tájékoztatták a nyilvánosságot, de – tette hozzá – az új rendszer bevezetése óta is már tucatnyi bejelentés érkezett. A hatóság egyébként azt reméli, hogy az új űrlapnak köszönhetően kevesebb esetben lesz majd szükség hiánypótlásra, mint korábban, ami felgyorsíthatja az eljárások lefolytatását.

Majdnem hatszor több

Kéretlen elektronikus hirdetésekkel kapcsolatban az NHH-hoz tavaly 5767 bejelentés érkezett, jelentősen több, mint egy évvel korábban (1025). Ezek 83 százalékát adták a most nyugdíjazott e-mail címre továbbított spamek, csupán a fennmaradó 17 százalék volt eljárás lefolytatására vonatkozó szabályos kérelem. (Utóbbiak esetében a hatósági eljárás lefolytatása kötelező volt, a bejelentéseknél, azaz a forwaldolt leveleknél az NHH az eljárás megindításáról a körülmények vizsgálata után maga döntött.)

Az 5767 megkeresésből 3916 alapján indítottak tavaly eljárást, összesen 1091 ügyben, és 90 esetben szabtak ki bírságot, összesen 16,97 millió forint értékben. Ebből 8 millió forintot egyetlen, lakóparkok építésével foglalkozó cég érdemelt ki.

Azóta történt

Előzmények