Magyar Apple-t a magyaroknak!

Hirdetés

We want Apple Hungary

Egy nap híján sikerült az 1848-49-es szabadságharc 160. évfordulóján feltenni az internetre azt a kiáltványt, amely a magyar Mac-felhasználók nevében kéri, hogy az Apple egy tisztes leányvállalat gründolásával hivatalosan is telepedjen meg Magyarországon. A levélformában megfogalmazott manifesztumot a Plastik media blogot vezető Sasvári „angelday” József ötletgazda és három társa egy e célra létrehozott weboldalra plakátolta ki. Négy dolgot kívánnak (tehát mégis csak jobb dolguk van, mint a magyar nemzetnek, amely ugye tizenkettőig meg sem állt): az iTunes hozzáférhetővé tételét a magyarországi felhasználók számára, a Mac OS X magyar nyelvű változatának elkészítését, az értékesítés és terméktámogatás minőségének és reakcióidejének javítását, valamint a „márkára szégyent hozó” Apple.hu oldal arculatának frissítését.

A négy pont mellett vázolják a miértet, a nem igazán örömteli hazai helyzetet is. Szerintük az Apple-termékeket itthon forgalmazó HDSys Kft. nem képes ellátni a brand valódi képviseletét, ráadásul sok a probléma is: a termékekre és a javításokra is heteket, hónapokat kell várni. „A ti érdeketek, hogy létrehozzatok egy magyar céget, egy leányvállalatot... hogy az emberek megtudják, mi is az Apple valójában” – írják.

De a szöveg korántsem véresen komoly (többek között ilyen mondatok is szerepelnek benne: „Mi, Attila büszke sarjai...” vagy „Mindezt azért, mert kurvára hiszünk bennetek.”), talán azért, mert a kezdeményezők tudják, hogy feltehetően sokat nem fognak elérni vele. A akció gerillamarketing-kísérletként mindenesetre sikeres: a bloggerek és az ügyet támogatók buzgóságának köszönhetően – gyakorlatilag a mainstream média segítsége nélkül – az oldal egyedi látogatóinak száma már a második napon megközelítette a 15 ezret. A kiáltvány tegnap a Diggen felkerült a főoldalra – sőt a logok szerint az Apple irodáiban lévő számítógépekről is olvasták –, és az „apple hungary” keresőkifejezésre a Google most a második helyen hozza ki a diggelt oldalt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények