Magyar IT-cégek a Deloitte Fast 50 listáján

Ez a harmadik egymást követő év, hogy a Deloitte közép-európai Technology Fast 50 versenyének díját a lengyel szoftverfejlesztő és integrátor, a Blue Media nyerte, amely lenyűgöző, tízezer százalék feletti növekedést produkált a vizsgált időszakban. A legjobb tíz közé idén két magyar cég, az Alerant Informatikai Zrt., és az Onlinet Kft. is bekerült. Az idei rangsor az eddigi legváltozatosabb, hiszen összesen kilenc ország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Horvátország, Szerbia, Észtország és Magyarország vállalatait tartalmazza. A 2008-as Fast 50 listára összesen tizennégy magyar vállalat került fel, és ezzel hazánk a régió élén áll, hiszen az erős mezőnyben Csehország tizenhárom, Lengyelország pedig kilenc vállalattal képviselteti magát a listán. A "Rising Stars" kategóriát az elmúlt három évben a magyar navigációs szoftver-fejlesztő, a Nav N Go uralta, 7838 százalékos növekedésével. Ezzel a kivételes teljesítménnyel a vállalat jó eséllyel pályázhat a jövőbeli Fast 50 rangsor vezető helyére - nyilatkozta Karli Péter, a Deloitte szakértője.

Az Alerant Informatikai Zrt. (4.) a szolgáltatásorientált technológiára (SOA) épülő infrastruktúra megoldások elismert szakértője. Tevékenységébe elsősorban J2EE-alapú egyedi alkalmazások fejlesztése, integrációja, bevezetése, valamint támogatása tartozik. Az Alerant a BEA Systems hazai disztribútora. E minőségében biztosítja a megfelelő technológiai hátteret, s partnerhálózatot épít ki a BEA-termékekhez kapcsolódóan Magyarországon.

Az ONLINET Kft. (6.) ügyfélhívó rendszerek és információs terminálok gyártásával, kereskedelmével és üzemeltetésével foglalkozik 2001 óta. Megoldásaikat bankok, telekommunikációs nagyvállatok, ipari szolgáltató és állami intézmények használják.

Az AITIA International Zrt. (12.) meghatározó szerepet játszik az innovatív, mesterséges intelligenciával, távközléssel és Internettel kapcsolatos kutatás-fejlesztésben, valamint ezeken a területeken alkalmazott informatikai fejlesztéseket végez.

A THEAM Communication Kft. (14.) egy online reklámügynökség. Elsősorban az online média (internet, wap és mobilmarketing) világában mozognak otthonosan.

Az Arkon Zrt. (18.) az ingatlan.com hirdetési portállal került az elsők közé, 1997-ben indult, és a folyamatos és tudatos marketingkoncepciónak köszönhetően mára Magyarország vezető ingatlanhirdetési portáljával büszkélkedhetnek.

A Solvo Biotechnology (21.) gyógyszeripari, biotechnológiai fejlesztésekkel foglalkozik, fő termékei a gyógyszergyárak számára fejlesztett tesztrendszerek, melyeket az EU-ban, Japánban és az USA-ban értékesítenek. Kiemelendő, hogy a legtöbb ilyen jellegű terméket a világon egyedül a Solvo állítja elő.

A Kancellár.hu (24.) az IT-biztonság szakértője, ügyfeleik között elsősorban bankok, biztosítók, energiaszolgáltatók, nagyvállalatok és közszolgáltatók találhatók. A díjazott cég hangsúlyosan CSAK információbiztonsággal foglalkozik, azonban ezt teljes körűen és gyártófüggetlen módon teszi.

Az Externet Nyrt. (33.) hazánkban az elsők között, 1996-ban kezdte internetszolgáltatói tevékenységét. Eleinte modemes előfizetőket szolgáltak ki Szolnokon, mára legtöbb szolgáltatásukat az ország egész területén elérhetővé tették. 2008. május 30-án az Externet részvényeit bevezették a Budapest Értéktőzsdére.

Net Média Zrt. (34.) a Portfolio.hu és a Penzcentrum.hu internetes gazdasági portálok, a Pénzügyi Évkönyv, illetve a Resource IngatlanInfo kiadója, számos prémium szakmai konferencia, fórum szervezője, a BÉT hivatalos vendora. A médiacég Nobilis Kristóf nevéhez kapcsolható, aki időben meglátta a fantáziát a magyar gazdasági médiában, s ezek a befektetései gyors megtérülést eredményeztek.

A Semilab Kft. (35.) a kontaktus és roncsolásmentes elektromos méréstechnika területén kifejlesztett általános célú berendezésével a napelem iparon belül mára piacvezetővé vált. A napelem-gyártók jelentős hányada saját termékeinek minőségét már a Semilab WT-2000PV készülék mérési eredményével hitelesíti.

XAPT Hungary Kft. (36.) a Microsoft Dynamics AX (korábbi nevén Axapta) közép- és nagyvállalati rendszer legnagyobb forgalmazója Magyarországon. Kiterjedt projekttapasztalatával, saját fejlesztésű iparági megoldásaival és kiegészítő termékekkel eredményesen tud részt venni új projektek megvalósításában.

Carnation Zrt. (37.) 1997-es alapítása óta az online kommunikáció, mobil- és webfejlesztés magyarországi piacának egyik vezető ügynöksége lett, több látványos kreatív munka fűződik a legmodernebb internetes- és mobil-technológiákkal dolgozó cég nevéhez.

A HáziPatika.com (40.) egészségügyi és életmódbeli tartalmat és szolgáltatást nyújt digitális médián. Az 1999-ben indult portált ma már havonta közel 500.000 olvasó látogatja.

Az A.R. Hungária ZRt. (42.) intelligens, képfeldolgozásra alapuló biztonság- és közlekedéstechnikai informatikai eszközöket fejleszt, gyárt és értékesít. Ügyfelei olyan rendszerintegrátor vállalatok, akik a legkorszerűbb innovatív technológiák alkalmazásával kiemelkedő műszaki színvonalú rendszereket telepítenek partnereik számára. A cég mesterséges intelligens képfeldolgozó know-how-jára épülő biztonság és közlekedéstechnikai eszközei több mint 60 országban, közel 1500 partner elégedettségét vívták ki.

Azóta történt

Előzmények