Magyar játékszoftver a legjobbak között

Immár negyedik alkalommal rendezte meg a Sun Microsystems a Duke’s Choice Awardot, a Java-alapú alkalmazások legnagyobb nyílt versenyét. A nemzetközi megmérettetésen 11 kategóriában folyt a versengés, ezek közül egyben, a „Java.com Alkalmazások” kategóriában egy hazai szoftverfejlesztő cég, a Solware Kft. is nevezett 3D Biliárd játékprogramjával. A szoftvert március elején a szavazás színhelyéül szolgáló weboldal látogatói a legjobb öt alkalmazás közé sorolták be.

„Ezzel a programunkkal a tavalyi CeBIT-en már elnyertük az Európai Kiválóság a Multimédiában Díj arany fokozatát, így titkon számítottunk a sikerre” – mondta Hontvári József, a Solware ügyvezető igazgatója. A cégre ezt követően még jó két hónapnyi várakozást rótt a versenyszabályzat, majd május első hetében derült ki: övék lett trófea.

A 8 éve alakult, egyedi szoftverfejlesztéssel foglalkozó Solware 2000-ben kezdett Java-alapú – kifejezetten a nemzetközi piacra szánt – játékok fejlesztésébe. A programok komoly tudományos kutatómunka eredményein alapulnak – a most díjazott 3D Biliárd alapjai a például részecskeszimulációból és merev testek fizikájának törvényszerűségeiből származnak. A játékok gyorsan népszerűek lettek: a Real.com, majd az Eurosport is a Solware játékait választotta nemzetközi weboldalainak népszerűsítésére. Ma pedig a világ minden tájáról naponta közel ötmillió internetező kapcsolódik ki a cég játékainak segítségével, melyek a FlyOrDie.hu oldalról is elérhetők.

„A 3D Biliárd hatéves fejlesztő- és kutatómunka gyümölcse, melynek eddigi legrangosabb elismerése a Duke’s Choice Award” – mondta Szabó Dániel, a Solware vezető fejlesztője a 11. JavaOne konferencián, San Franciscóban. A díjat a cég szakembere csütörtökön személyesen veszi át a Sun Microsystems igazgatótanácsának elnökétől, Scott McNealytől, Jonathan Schwartz elnök-vezérigazgatótól és a Java programozási nyelv atyjától, James Gosling alelnöktől.

Azóta történt

Előzmények