Erős lábakon áll a Magyar Telekom

A Magyar Telekom ma közzétette 2013 első negyedévére vonatkozó, a Nemzetközi Pénzügyi Jelentési Szabványok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit.

Magyar Telekom

A jelentés főbb megállapításai:

  • a bevételek 6,8%-kal 146,6 milliárd forintról 156,6 milliárd forintra nőttek 2013 első negyedévében 2012 azonos időszakához képest. Az energiaszolgáltatásból származó bevételek nagymértékű növekedése, valamint a RI/IT bevételek, a mobil (nem hangalapú) szolgáltatások, a vezetékes és mobil készülékértékesítési bevételek emelkedése ellensúlyozni tudta a magyarországi és macedóniai hangalapú bevételek csökkenését
  • az EBITDA 24,3%-kal, 51,6 milliárd forintról 39 milliárd forintra csökkent, az EBITDA ráta 24,9%-ot ért el az előző év azonos időszakában elért 35,2%-kal szemben. A csökkenés oka a közműadóval kapcsolatosan könyvelt 7,3 milliárd forint, valamint hogy nőtt az alacsonyabb jövedelmezőségű energia-kiskereskedelmi, készülékértékesítési és RI/IT bevételek hozzájárulása, miközben a magas jövedelmezőségű hangszolgáltatási bevételek tovább csökkentek
  • a társaság részvényeseire jutó eredmény (nettó eredmény) 13 milliárd forintról 1,7 milliárd forintra csökkent. A csökkenés az alacsonyabb bruttó fedezeti ráta és a 7,3 milliárd forint közműadó együttes hatása
  • az üzleti tevékenységből származó nettó cash flow 9,3 milliárd forinttal, 22,3 milliárd forintról 13 milliárd forintra csökkent éves szinten. A csökkenés oka a 12,5 milliárd forinttal csökkenő EBITDA, amit részben ellensúlyozott a működő tőke javulása és az alacsonyabb kamatkifizetés. 2012 első negyedévében a SEC és DOJ vizsgálatokhoz kapcsolódó 20,7 milliárd forintos kifizetés negatívan hatott a működő tőkére, bár ezt részben ellensúlyozta 2013 első negyedévében a készülékértékesítéseknél alkalmazott részletfizetési opciók és a gázszolgáltatás erős szezonalitásából származó aktív működőtőke-romlás, valamint a magasabb szállítói kifizetések.
  • a szabad cash flow (az üzleti tevékenységből és az egyéb pénzügyi eszközök beszerzésével / eladásával korrigált befektetési tevékenységből származó cash flow összege) 7,8 milliárd forinttal javult 2013 első negyedévében, -15,2 milliárd forintról -7,4 milliárd forintra.
  • a nettó adósságállomány kis mértékben, a 2012. első negyedév végi 283,6 milliárd forintról 2013. első negyedév végére 282,9 milliárd forintra csökkent

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató a következőképpen kommentálta a számokat: „2013. első negyedévi eredményeink azt mutatják, hogy az ügyfélmegtartásra és keresztértékesítésre alapozott stratégiánk eredményes a jelenlegi kihívásokkal teli működési környezetben. A csoport bevételei 6,8%-kal nőttek 2013 első jelentési időszakában. A növekedés zöme olyan gyorsan növekvő, nem hagyományos tevékenységnek számító szolgáltatásokból származik, mint a RI/IT, a készülékértékesítés és főként az energia. Ezek a szolgáltatások a hagyományos távközlési szolgáltatásoknál kevésbé jövedelmezőek, azonban szemmel láthatóan segítik az ügyfélmegtartási erőfeszítéseinket: az éves vezetékes hang lemorzsolódás 3% körülire csökkent, miközben növeltük piacrészünket a vezetékesinternet- és a tévépiacon. Különösen büszke vagyok arra, hogy legnagyobb piaci szereplőként a mobil hang piacon 2004 óta nem tapasztalt szintre növeltük piaci részesedésünket, a mobil széles sávú bevételek és az okostelefonok penetrációja pedig folyamatosan nőtt az elmúlt két év során. Az első negyedévi kiemelkedő bevételtermelésnek köszönhetően a környezettel kapcsolatos jelenlegi várakozásom alapján arra számítok, hogy éves bevételünk nagyjából a 2012-es szinten marad, szemben a korábbi, legfeljebb 3%-os csökkenést prognosztizáló célkitűzésünkkel.

Az EBITDA 24,3%-kal csökkent az első negyedévben szemben az éves szintre előre jelzett 4-7%-os csökkenéssel; ennek az alulteljesítésnek a legfőbb oka azonban az, hogy a közműadó teljes éves összege az első negyedévben került elszámolásra. Mindemellett az energiapiaci szabályozási környezetben 2013. januárban bekövetkezett változás következtében az energia fedezeti ráta negatív lett. Jelenleg egyeztetések folynak energia tevékenységünk feltételeinek lehetséges megváltoztatásáról annak érdekében, hogy fenn tudjuk tartani a szolgáltatásunkat az érintett szegmensben. Jelenlegi ismereteink alapján 2013-ban legalább 40 milliárd forint bevételt várunk az energia kiskereskedelmi üzletágból.

Áprilisban sikeresen lezajlott a nagyszabású ügyfélszolgálati és számlázási projektünk első üteme, ami a 2012. első negyedévben könyvelt 900 MHz-es spektrum licencdíj nélkül számolva a beruházások emelkedését eredményezte. Ez az újgenerációs rendszer, amely mind méretét, mind összetettségét tekintve a telekommunikációs iparágban európai viszonylatban is egyedülállónak tekinthető, elősegíti majd a vállalati szinergiák jobb kiaknázását, a hatékonyság további javítását és a működési költségek csökkentését, miután 2014 végére eléri a teljes funkcionalitását.”

Azóta történt

Előzmények