A Magyar Telekom egész jó első negyedévet zárt

Habár a tavalyi jelentős profittal szemben enyhe vesztséget könyvelhettek el, a vállalat árbevétele stabil maradt.

A Magyar Telekom ma kiadott hivatalos 2020. első negyedévi pénzügyi jelentése az előzetes várakozásokhoz képest nem okozott meglepetést: az árbevétel 159,3 milliárd forint, nominálisan szinte pontosan annyi, mint egy évvel korábban.

Ugyanakkor a 2019. első negyedévi 4 milliárd forintos adózott eredmény helyett most 0,8 milliárd forint veszteséggel számolhattak. A veszteség fő okaként a következőt jelölik meg: „a forint jelentősen gyengült az euróval szemben, ami a nettó pénzügyi eredmények romlásához vezetett.” Emellett hozzáteszik: „A nettó pénzügyi eredmény éves összehasonlításban 5,3 milliárd forinttal 11,0 milliárd forintra romlott 2020 első negyedévében az EUR/HUF árfolyam jelentős, 8,6%-os csökkenésének következtében, ami a lízingkötelezettségek és a szállítói kötelezettségek tekintetében elszámolt árfolyamveszteség jelentős növekedését eredményezte.”

A bevételek és kiadások részletezése alapján az látható, hogy a legtöbb területen enyhe hullámzás tapasztalható, de a pozitív és negatív adatok nagyjából kiegyensúlyozzák egymást. Azt érdemes kiemelni, hogy „a mobil bevételek éves összehasonlításban 3,9%-kal emelkedtek, 88,1 milliárd forintot tettek ki 2020 első negyedévében, mivel a mobil adatforgalmi bevételek intenzívebben növekedtek”. Ezzel párhuzamosan „a rendszerintegrációs (RI) és IT bevételek 2020 első negyedévében 14,2%-kal, 18,4 milliárd forintra estek vissza éves összehasonlításban. A magyarországi bevételek a magyar közszféra és vállalati szektor projektjeiből származó alacsonyabb bevételek miatt csökkentek. Észak-Macedóniában az RI/IT bevételek jelentősen nőttek, ami a közszféra keresletének fellendülését tükrözi, főként a személyre szabott megoldások, a felhőalapú számítástechnika és az internetbiztonság területén.” – de ezzel párhuzamosan, illetve ebből fakadóan az RI/IT-költségek hasonló mértékben csökkentek.

„A távközlési adó éves összehasonlításban 3,9%-kal 6,5 milliárd forintra nőtt 2020 első negyedévében, tükrözve a COVID-19 világjárványra válaszul Magyarországon bevezetett társadalmi távolságtartási intézkedések következtében megnövekedett lakossági és üzleti szegmensben egyaránt tapasztalt mobilhangforgalom növekedést.”

„Az egyéb működési költségek éves összehasonlításban 16,8 milliárd forintra mérséklődtek 2020 első negyedévében, mivel az általános költségmegtakarítási intézkedések, amelyek a leginkább a tanácsadói költségek tekintetében jelentkeztek, ellensúlyozták a forint gyengüléséből adódó kedvezőtlen árfolyam hatást.”

Rékasi Tibor vezérigazgató nyilatkozatában elégedettségének adott hangot, és a fejlesztések folytatását ígérte.

Azóta történt

Előzmények