Megszületett a Wikipédia 500. kiemelt szócikke

Hirdetés

Június 17-én megszületett a magyar Wikipédia 500. kiemelt szócikke, amely az Apollo–13 űrrepülésről szól. A kiemelt szócikkek a Wikipédia legszínvonalasabb írásai, csak az a szócikk nyerheti el ezt a minősítést, aminek formáját, stílusát, tartalmát, objektivitását nem éri kifogás. A magyar enciklopédiának jelenleg mintegy 160 000 szócikke van, azaz nagyjából háromszáz szócikkre jut egy kiemelt (viszonyításképpen az angol Wikipédiában mintegy 1400 cikkre jut egy), amely a cím előtt megjelenő kis csillagról ismerhető fel. A legváltozatosabb témákban születnek ilyen cikkek, a modális logikától az Asperger-szindrómán át a Doktor House tévésorozatig.

Az Apollo–13 az ötödik az Apollo-programmal foglalkozó olyan cikkek közül, melyek elnyerték ezt a fokozatot. A kiemelt cikkek száma folyamatosan nő annak ellenére, hogy a kiemelés kritériumai is folyamatosan fejlődnek, és azok a régen kiemelt anyagok, melyek a mai kritériumoknak már nem felelnek meg, elvesztik címüket. 2010-ben eddig 12 cikk jutott erre a sorsra.

A magyar nyelvű Wikipédia 2003 júliusában indult el a hu.wikipedia.org címen. Az enciklopédia – a szócikkek mellett – több tízezer képet, hangállományt és ábrát tartalmaz, melyek nagy része szabadon felhasználható. A tudástár 2009-ben átlagosan mintegy 3000 szócikkel bővült havonta, jelenleg nagyjából két és félezer aktív szerkesztője van. A Gemius adatai szerint havi másfél millió egyedi látogatóval a kilencedik leglátogatottabb magyar oldal, és a magyar internetezők közel 40 százaléka legalább havi rendszerességgel látogatja.

Azóta történt

Előzmények

  • Megnyitják a védett szócikkeket a Wikipedián

    Az angol kiadásban egy két hónapos tesztidőszak erejéig ismét bárki belenyúlhat a félig védett anyagokba, de a módosításokat csak adminisztrátori kontroll után publikálják.

  • Megújult a Wikipedia

    Történetének legátfogóbb átalakítását hajtja végre az internetes enciklopédia. Elsőként az angol kiadásban jelentek meg az újdonságok, de a következő hetekben mindenhova eljutnak.

  • Kiirtják a pornót a Wikipediáról

    Az enciklopédia hírnevét féltette az alapító, ezért döntött úgy: sürgősen törölni kell a pornográf felvételeket a médiatárból. A döntés a közösség megkérdezése nélkül született.

  • Ne temessétek a Wikipediát!

    Már jó ideje nem csökken az internetes enciklopédia szerkesztői bázisa, állítja az odalakat üzemeltető alapítvány válaszul a Wall Street Journal cikkére.