Magyarul is kirabolhatnak minket

Az RSA Security legújabb felméréséből leszűrhető, hogy az adathalászat (phishing) egyre nemzetközibbé válik. Bár a támadások fő célpontjai továbbra is angol anyanyelvű országok internetezői (elsősorban az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Ausztrália és Kanada lakói), növekvő tendenciát mutatnak a más országokban előforduló phishing-támadások. Az RSA 70 országból 10 ezer támadásról kapott jelentést, és ezek közel 40 százaléka már nem angol nyelven, hanem az ország anyanyelvén próbálta átverni a címzetteket.

Az elmúlt hat hónapban Európában különösen Spanyolországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Franciaországban és a skandináv államokban emelkedett az anyanyelvű phishing-levelek száma. Az is előfordult, hogy valamely kisebb régió helyi nyelvén, például katalánul fogalmazott email vagy manipulált honlap volt a csalás eszköze.

Andrew Moloney, az RSA egyik vezető elemzője szerint a folyamat mögött az áll, hogy a csalók mindig a lehető legnagyobb hasznot szeretnék behajtani a legkisebb befektetéssel, és a kevésbé fejlett országok internetezői, akik még nem annyira tájékozottak az internetes csalásokkal kapcsolatban, mint az ilyeneknek régebb óta kitett országok lakói, kiváló célpontot jelentenek. Moloney azt mondja, a kereskedelmi bankoknak és ügyfeleiknek manapság már igen szerencsésnek kell lenniük, hogy elkerüljék ezeket a támadásokat, ugyanakkor a megelőzésre is egyre nagyobb gondot kell fordítaniuk.

Azóta történt

Előzmények