Már a premier előtt letölthető volt az új Star Wars

Már a tegnapi hivatalos világpremier előtt felkerült az internetre a Csillagok háborúja sorozat legújabb, harmadik epizódjának, a Sith-ek bosszújának digitális másolata – adta hírül a Reuters. A film a BitTorrent fájlcserélő hálózaton elérhető, melyről tegnap egy időben több mint 16 000-en töltötték le. Az internetre felkerült, viszonylag jó minőségű kópián időbélyeg található – azaz rá van montírozva egy századmásodperc pontosságú óra –, ami valószínűsíti, hogy iparágon belülről, esetleg egy szinkronstúdióból került ki, tehát ezúttal nem egy korai vetítésen kézikamerával felvett másolatról van szó. Az esetről beszámoló – és a kalózmásolatból részleteket is elérhetővé tévő – Waxy.org weboldal szerint az anyag már szerdán, tehát a hivatalos premier előtt elérhető volt a hálózaton.

Amerikában a másolat már DVD-lemezeken is megvásárolható. A BBC híradása szerint pedig a brit hatóságok tegnap olyan lemezborítókat foglaltak le Londonban, melyek egy a rendező George Lucas bevezető szavaival kiegészített kalózkiadáshoz készültek.

Az illegális internetes közlésre néhány héttel azt követően került sor, hogy az Egyesült Államokban hatályba lépett a Family Entertainment and Copyright Act, melynek értelmében az, aki akár csak egyetlen még ki nem adott – de kereskedelmi forgalmazásra szánt – filmet, zeneszámot vagy programot is megoszt a világhálón, három évig terjedő börtönnel büntethető, függetlenül attól, hogy az állományt az internetről töltötte-e le vagy sem.

Azóta történt