Már egy éve Nadella vezeti a Microsoftot

A vállalat harmadik vezérigazgatója (Bill Gates és Steve Ballmer után) Satya Nadella lett. Másfél évvel ezelőtt keresni kezdte Steve Ballmer utódját a redmondi szoftveróriás. Több izgalmas lehetőség is felmerült, például Alan Mulally, aki azonban nem hagyta ott a Fordot a Microsoft kedvéért. Szép lassan fogytak a nevek, majd egyre biztosabbá vált, hogy a vállalat belülről kap új vezetőt.

Az új vezérigazgató kiválasztásával megbízott bizottság végül Satya Nadellát, a Microsoft felhő és vállalati üzletágának vezetőjét jelölte a pozícióra. Nadella már 23 éve dolgozik a cégnél, korábban az Office és a Bing termékeknél is vezető szerepeket töltött be, a felhő üzletágba 2013-ban, a Microsoft nagy átszervezésekor került.

A Microsoft aloldalt készített a bejelentésnek, ahol az új vezető bemutatása mellett Nadella alkalmazottaknak írt nyilvános levelei is megjelennek.

rengeteg meetingjük van
Rengeteg meetingjük van [+]

Nem kellett hozzá sok idő, az új igazgató átszervezésekbe kezdett, és az felrázta a vállalatot. Repült az üzletfejlesztési alelnök, a marketingvezető, de visszatért Stephen Elop.

Ekkoriban írtuk meg azt is, hogy a Microsoft alapítója, Bill Gates szép lassan kiszáll a Microsoftból, egyre kevesebb részvénye van, főleg jótékonykodással tölti az idejét.

De nem csak Gates részvényei fogytak, a Microsoft optimalizálási stratégiája úgy rendelkezett, hogy be kellett zárni a komáromi Nokia gyárat, nem sokkal azután, hogy felvásárolták a Nokia mobilos üzletágát.

Boldog CEO-napot!
Boldog CEO-napot!

Miután Nadella egy többféleképpen is értelmezhető mondatával jól megsértette az informatikus nőket, a vállalat legdinamikusabban növekvő részlege a Cloud lett. MIóta van, a telefonértékesítés is nagyot dob az elszámolásoknál, illetve fontos megemlíteni, hogy a Microsoft lelépett a kitaposott útról és megjelentette az Office for iPad néven futó szoftvert, amit aztán az ingyenes Windows 10 követett. Apropó Windows 10: a vállalat igyekezett helyrehozni a Windows 8 és 8.1 hibáit, a Microsoft Insider programban résztvevők október óta nyüstölhetik a vállalat következő operációs rendszerét, aminek pontos megjelenési idejét továbbra sem tudni.

Rengeteg változást hozott az év tehát, Nadella regnálása alatt például nyílt lett a .Net és ingyenes a Visual Studio (na nem a korlátos, hanem teljes verzió), a redmondiak pedig átállították az agyukat, hogy szolgáltatásokban gondolkozzanak. Egy év... sok idő?

Azóta történt