Márciusban bemutatkozik az Internet Explorer 9?

A március közepén – egészen pontosan 15-e és 17-e között – Las Vegasban megrendezendő éves webfejlesztői konferenciáján, a MIX10-en a Microsoft várhatóan újabb részleteket hoz nyilvánosságra az Internet Explorer következő, 9-es kiadásáról. Több szakblogger is úgy gondolja, hogy az esemény remek alkalom egy korai nyilvános tesztverzió vagy legalábbis egy korlátozottabb körben terjesztett Community Technology Preview kiadására.

A rendezvény weboldalán olvasható beharangozó szerint előadást tart majd Dean Hachamovitch, a böngésző fejlesztéséért felelős részleg vezetője. „Dean beszél majd azokról az újdonságokról és fejlesztésekről, melyek a PDC09 óta belekerültek az Internet Explorer 9-be. Az előadásában biztosan szolgál majd jó néhány meglepetéssel” – írják.

Amint azt megírtuk, a szoftvervállalat először az itt is említett, tavaly novemberi PDC09 szakkonferencián beszélt a böngésző következő verziójának tervezett újdonságairól, illetve a fejlesztés kiemelt szempontjairól. Többek között elárulták, hogy a 9-es Explorer támaszkodni fog a számítógépek grafikus processzorainak (GPU) számítási kapacitására a weboldalak megjelenítésekor. A hardveres gyorsításhoz az eddigi GDI (Graphical Device Interface) helyett a Windows 7-ben bevezetett – de frissítésként a Vistához is elérhető – Direct2D interfészt használják, amely a kétdimenziós asztali megjelenítésben minőségi ugrást jelent.

A webes szabványoknak való megfelelést is prioritásként kezelik, ezért radikálisan javítani akarnak az Acid3-teszten jelenleg elért gyenge pontszámon. Ugyancsak jelentős a program lemaradása a riválisaival szemben a JavaScript-végrehajtás sebességében, e téren is változást ígérnek. Az új kiadás ezen felül támogatni fogja a CSS3-at.

Talán a márciusi MIX10-en az is kiderül, mikor tervezi kiadni az Internet Explorer 9-et a Microsoft. A cég eddig ezzel kapcsolatban hivatalos nyilatkozatot nem tett, de több szakértő is azt várja, hogy a program még az idén vagy legkésőbb a jövő év elején megjelenik.

Azóta történt

Előzmények