Máris nyugtatni kell az ARM felvásárlása miatt aggódó partnereket

Az NVIDIA nagyjából egy hónapja jelentette be, hogy 40 milliárd dollárért felvásárolják az ARM-ot, ami nem lesz könnyű, mivel úgy néz ki, hogy a hatósági engedélyek tekintetében Kínát is meg kell győzni, illetve az Egyesült Királyság elkezdte komolyabban szemlélni az eseményeket. Ezekre azonban számítani lehetett, a partnerek oldaláról viszont kevésbé, pedig pont az ARM aktuális ügyfelei aggódhatnak a leginkább. Sokan közülük az NVIDIA konkurensei, és érthetően nem rajonganak azért a jövőképért, amiben a zöldek mindig tudni fogják az piaci terveik részleteit.

A fentiek miatt nem véletlen, hogy az NVIDIA és a ARM-ot birtokló SoftBank már az üzlet bejelentésekor is rendkívüli módon hangsúlyozta, hogy a licencelés tekintetében semmi sem fog változni, mindenki biztonságban érezheti a technológiáját. Az ARM működése ugyanis a bizalomra épül, de ha az ügyfelek már nem bíznak meg a cégben, akkor más alternatívát keresnek, és ez valójában mindegyik félnek rossz.

Rene Haas, az ARM IP üzletágért felelős vezetője, a Reuters számára elmondta, hogy a titkok megőrzése érdekében a "tűzfalak" fennmaradnak, így a leendő új tulajdonos nem kaphat előzetes hozzáférést az ügyfelekről tárolt adatokhoz. Jelenleg egyébként azon dolgoznak az NVIDIA-val, hogy miképp lehetne az információáramlást minimalizálni.

A téma a jövőben többször terítékre kerülhet, mivel az ARM, illetve az NVIDIA folyamatosan kinyilatkoztathatja majd, hogy az ügyfelek adatai biztonságban lesznek. Ez nem tűnik nagy dolognak, de fontos észben tartani, hogy a felvásárlás megszületéséig a két fél minimum 18 hónapot számolt. A hatóságok vizsgálódása miatt ez valószínűleg több lesz, akár két évig is elhúzódhat az ügy, ha nem tovább. A szóban forgó idő alatt mindkét félnek ügyelni kell arra, hogy az ARM értékét megőrizzék, és ennek az elsődleges eszköze a partnerek bizalmának fenntartása. Az aktuális ügyfeleiket tehát meg kell győzniük arról, hogy nyugodtan maradhatnak az ARM ökoszisztémában, az NVIDIA nem fogja megnézni a jövőbeli terveiket, akkor sem, ha amúgy ezekre nagyon kíváncsiak.

A partnerek részéről a kritikus tényező, hogy mennyire hisznek majd abban, hogy az NVIDIA tisztességesen fog játszani ellenük. Az a minimum, hogy Jen-Hsun Huang cserkész becsületszavát adja erre, de valószínűleg a cégek jobban örülnének egy hatósági szabályozásnak, amivel a versenyhivatalok köteleznék az NVIDIA-t arra, hogy nem szerezhetnek maguknak előnyt az ARM egyéb partnereivel szemben. Ezzel megint elértünk egy korábbi problémához: nem biztos, hogy ilyen szabályozásokkal, vagyis a potenciális előnyszerzés megtiltásával az NVIDIA kiadna 40 milliárd dollárt az ARM-ra, amikor sokkal olcsóbban hozzájuthatnak a licencekhez, és a termékek szintjén ugyanarra lennének képesek.

Azóta történt