Ma este a fél világ egy élő marsi közvetítésre fog figyelni

Egy űrszonda landolása sohasem kockázatmentes. A mostani sem lesz az.

Magyar idő szerint ma este érkezik meg úti céljához a NASA Perseverance marsjárója, és mind a tudósok, az érintett szakemberek, mind az érdeklődő nagyközönség feszülten várja azt a pár percet, amikor eldől, hogy sikeresen folytatódik-e a misszió, vagy pedig akár egy apró hiba miatt kidobott pénz lesz a projektre fordított sok tízmillió dollár.

Mivel a távolság miatt közvetlen távvezérlésre nincs mód, így a marsjárót szállító egység automatikával landol, és sajnos voltak már arra példák, akár itt, a Marson is, hogy egy váratlan technikai hiba következtében az eszköz megsemmisült vagy működésképtelenné vált.

Az ejtőernyős érkezés igen bonyolult folyamat: a tervek szerint a Perseverance leszállásáról ma este még nem lesznek képek, a szakemberek a kb. 11 és fél perces késéssel érkező információk alapján annyit fognak bejelenteni, hogy sikerült-e a landolás vagy nem.

Az igen fejlett szondázási-kutatási technológiával felszerelt jármű érkezéséről több helyen is lehet élő közvetést nézni, például a NASA hivatalos csatornáján (ezt kiegészíti a NASA Jet Propulsion Laboratory közvetítése), de Magyarországról a Svábhegyi Csillagvizsgáló is adással készül.

Ez utóbbival kapcsolatban jegyezzük meg, hogy Kiss László, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója ma reggel az M1 tévécsatornán mély kompetenciával, ugyanakkor a show-műsorokat lemosva foglalta össze azt, amit a Perseverance missziójáról tudni érdemes – Huss és pöcc: pazar előadás.

Azóta történt

Előzmények