Kövesse élőben a Mars-szonda leszállását ma éjjel

Hatalmas érdeklődés kíséri a legújabb Mars-szonda, a Phoenix sorsát az egész világon; leginkább az elmúlt néhány napban, hiszen a Phoenix a tervek szerint (magyar idő szerint) hétfő hajnalban éri el úti célját. S hiába a rengeteg befektetett munka, az utazás jellegéből adódóan komoly a kockázat, a marsi viszonyoknak és egyéb, előre nem látható eseményeknek köszönhetően akár az is megtörténhet, hogy az irdatlan összegbe került szonda egyszerűen porrá ég a bolygó légkörében.

Ez a hét perc lesz a legveszélyesebb szakasz („the seven minutes of terror”) a tavaly nyáron indított Phoenix 10 hónapig tartó, 680 millió kilométeres útján, mivel erre tökéletesen nem lehet felkészülni – ráadásul, mivel a rádiójelek 15 percig utaznak a Föld és a Mars között, az egész folyamatot automatizálni kellett, hiszen az azonnali földi beavatkozásra nincs mód.

A Phoenix a Mars északi sarkvidékén fog leszállni, közel a pólushoz, s ha minden jól megy, „ügyes kis eszközeivel” számtalan elemzést fog elvégezni, melyek eredményeit a Földre továbbítja (lásd az alábbi videót); emellett 1024x1024-es panorámaképeket is készít. Élettartama egyelőre meghatározhatatlan, hiszen először is túl kell élnie a leszállást (az eddig útnak indított szondák fele sajnos már ezen az akadályon elvérzett), lehetőleg nem szabad egy mély lukba esnie, s ha mindez sikerül, akkor is a körülményektől és a szerencsétől függ, hogy mennyi ideig marad üzemképes.

Mars

A leszállást a sokáig fennmaradók (illetve korán kelők) a NASA honlapján kvázi élőben is követhetik: a NASA TV a Phoenix landolásáról szóló adását magyar idő szerint fél egykor kezdi meg – hogy sikerrel járt-e a misszió, az legkorábban néhány perccel kettő előtt derülhet ki: ekkorra várják a szonda megerősítő jelzését, hogy épségben megérkezett.

(Frissítés, május 26.: A Phoenix sikeresen leszállt, további információk a NASA honlapján.)

Phoenix
Az első képek

Azóta történt

Előzmények