MÁV: továbbra is áll az online jegyértékesítés - FRISSÍTVE

A MÁV-START internetes jegyértékesítési rendszere előreláthatóan a hétvégén sem lesz elérhető, ezért a www.mav-start.hu weboldalon keresztül megvásárolt jegyeket kiadó automaták továbbra sem üzemelnek – tájékoztatott ma a MÁV Informatika Zrt. A vasúttársaság szerint a rendszer leállása miatt várhatóan hosszabb lesz a pénztárak előtti sorban állási idő Budapesten a Keleti, a Déli és a Nyugati pályaudvarokon, valamint Kelenföldön, ezért az állomásokon több jegypénztárt nyitnak meg és – ha a forgalom megkívánja – mozgó jegyárusokat is alkalmaznak.

A MÁV Informatika közleménye szerint az E-Ticket rendszer leállását az azt kiszolgáló tárolórendszer meghibásodása okozta. Szerdán gyors egymásutánban három lemez hibásodott meg, és mivel így a RAID-technológia nem tudta pótolni a kiesett lemezeket, az E-Ticketet kiszolgáló lemeztömb leállt.

A hiba észlelését követő bejelentés után a szállító cég azonnal megkezdte a helyszínen a munkát, azonban a meghibásodott diszkek cseréje sem vezetett eredményre, mert szoftverhiba miatt nem lehetett üzembe helyezni az új lemezeket. A karbantartó cég felvette amerikai partnerével a kapcsolatot a szoftverhiba elhárítása érdekében. A MÁV Informatika egyben felkérte a gyártó hazai képviseletét, hogy vizsgálja ki és oldja meg a hibát, jelenleg a gyártó németországi központjában elemzik az esetet, és keresik a megoldást.

Amíg a hardver- és a szoftverhibát nem sikerül kijavítani, és az új lemezek nem állnak rendelkezésre, addig nem lehet visszaállítani az E-Ticket szolgáltatást, illetve nem lehet felelősen megbecsülni annak újraindulási idejét sem – közölte a cég.

Mint arról a vasúttársaság korábban már tájékoztatást adott: azok az utasok, akik az interneten már megváltották a belföldi menetjegyüket, de még nem nyomtatták ki a jegykiadó automatából, menetjegy nélkül is felszállhatnak a vonatra. Ehhez és a pótdíjazás elkerüléséhez mindenképp az együttműködésükre van szükség a vonat fedélzetén: a menetjegy megvásárlásának igazolásaképpen meg kell adniuk az ellenőrnek az e-mail címüket és a vásárlás időpontját, aki az alapján egy ún. utasleadási lapot tölt ki. Az így megadott, későbbi beazonosításhoz szükséges dokumentumok átadását követően a vonat fedélzetén természetesen az utasoknak már nem kell menetjegyet váltaniuk. Az utasleadási lapot az utasnak el kell juttatni a MÁV-START ügyfélszolgálatára e-mailben (eszrevetel@mav-start.hu), faxon (06 1 511 2093), levélben (MÁV-START Zrt. ügyfélszolgálat, 1426 Budapest, Pf.: 56.) vagy személyesen.

A társvasutak érintettsége folytán az ebben az időszakban interneten vásárolt nemzetközi jeggyel utazni szándékozók – ha még nem vették át a menetjegyüket – csak új menetjegy váltásával kezdhetik meg nemzetközi utazásukat, amit bármely nemzetközi pénztárban megválthatnak. A regisztrált e-mail cím, a vásárlás időpontja megjelölésével és az eredeti jegy benyújtásával az ügyfélszolgálaton keresztül igényelhető az újonnan, pénztárnál váltott nemzetközi menetjegy kezelési költség levonása nélküli visszatérítése is. A kényelmetlenségekért a vasúttársaság utasai megértését és türelmét kéri.

Update (augusztus 29.): az internetes jegyértékesítési rendszer tegnap 14 órától ismét működik, miután sikerült cserélni a meghibásodott tárolókat és kijavítani a szoftverhibát. A MÁV-START tegnapi közleménye szerint azóta az online jegyvásárlás és az automatáknál a jegykiadás zavartalan. A szerda reggel óta tartó leállás nagyságrendileg 1100 vásárlási tranzakciót érintett (ennyien nem tudták átvenni a korábban megvásárolt jegyüket), ebből mintegy 100 esetben vásároltak nemzetközi menetjegyet – közölték.

„Ilyen mértékű meghibásodás mindezidáig nem fordult elő az e-ticket rendszerben. A MÁV Informatika Zrt. a gyártó szakembereinek bevonásával és a MÁV-START Zrt.-vel együttműködve – a rendkívüli helyzet részletes elemzésével és további intézkedésekkel – mindent megtesz annak érdekében, hogy hasonló fennakadás a jövőben ne forduljon újra elő” – áll a vasúttársaság közleményében, mely teljes terjedelmében itt olvasható.

Azóta történt

Előzmények