Még ma is sok a DOS-os ügyviteli rendszer

A rEVOLUTION Software legújabb – nagyjából 200 cégre kiterjedő, nem reprezentatív – felmérése szerint a kis- és középvállalati szektor cégeinek közel fele a mai napig DOS-alapú, saját fejlesztésű vagy vásárolt ügyviteli rendszereket használ. Mivel a DOS-os szoftverek sok esetben nehezen vagy egyáltalán nem használhatók együtt más alkalmazásokkal és gátolják a fejlettebb operációs rendszerekre történő átállást, így gyakran a tíz évvel ezelőtti informatikai színvonalon tartják a cégek működését.

A DOS-os rendszerek ugyanis mára több szempontból is elavultnak számítanak. Egyrészt a Windows XP már nem vagy csak korlátozottan támogatja a DOS-os alkalmazásokat; és a Microsoft tervei szerint a jövőbeni fejlesztéseknél még kevésbé fogják figyelembe ezeket a szempontokat. Így a DOS-alapú ügyviteli rendszerek közvetetten nehezítik vagy akadályozzák a felhasználót, hogy fejlettebb, újabb operációs rendszerre váltson. Másrészt tovább nehezíti ezeknek a szoftvereknek a használatát, hogy nehezen vagy egyáltalán nem kommunikálnak más, a számítógépen futó újabb alkalmazásokkal. Így például az Excel táblázatkezelő használatához bizonyos esetekben ki is kell lépnie a programból a felhasználónak, a levelező vagy szövegszerkesztő szoftverekkel való integráció pedig szóba sem kerül.

További probléma az egyedi, gyakran egyszemélyes fejlesztéseknél, hogy bár rugalmas és olcsó megoldást nyújtanak egyes speciális problémákra, igen komoly gondot okozhat, ha a fejlesztő eltűnik vagy elérhetetlenné válik, ami a frissítések, javítások, törvényi követések hiánya miatt rövid idő alatt a rendszer teljes működésképtelenségéhez, elavulásához vezethet. Nem véletlen, hogy a saját fejlesztésű rendszereket használó cégek között a legmagasabb – 27 százalék – azok aránya, akik elégedetlenek a jelenlegi megoldással, és szeretnének váltani.

Előzmények