Megalakult a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség

Megalakult a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ), amelyet alapítói azzal a céllal hoztak létre, hogy az elektronikus aláírás hazai elterjedését segítse. Tagjai szakmai tudásukkal járulnak hozzá a piac szélesítéséhez, a használat előtt álló akadályok lebontásához, valamint az elektronikus aláírás mindennapi hivatalos és magáncélú felhasználásának népszerűsítéséhez.

Az alapítók úgy gondolják, hogy az elektronikus aláírás jelenlegi hazai helyzete (ismertsége és elismertsége) nem kielégítő, ezért szükség van egy szervezetre, amely összefogja a szakma szereplőit, véleményével és tudásával segíti az elektronikus aláírás elterjedését. A Magyar Elektronikus Aláírás Szövetséget, amely minden érdeklődő előtt nyitott, 23 magánszemély és 7 társaság alapította, főként elektronikus aláírás-szakértők és a technológia elismert cégei. A MELASZ elnöke Almási János, a Díjbeszedő Rt. informatikai igazgatója, ügyvezető alelnöke Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezető igazgatója.

A támogatni kívánt technológiák között megtalálható a nyilvános kulcsú kriptográfia, infrastruktúra és alkalmazások, az időbélyegzés, a titkosítás és az ezekhez szükséges eszközök. A szövetség e technológiák felhasználását szeretné elősegíteni az infokommunikációban, valamint különböző üzleti folyamatok és szolgáltatások terén.

A szövetség piaci jellegű szolgáltatások nyújtásával is hátteret biztosít a hitelesítés-szolgáltatók, eszközszállítók, alkalmazásfejlesztők és egyéb piaci szereplők (auditorok, tanúsító szervezetek, szakértők, üzletemberek és szervezetek stb.) működéséhez. A szervezet felkarolja azokat a kezdeményezéseket, amelyek céljai megvalósulását segítik. Erkölcsileg és anyagilag is támogatja kitűzött céljai eléréséért kiemelkedő tevékenységet végző személyeket és szervezeteket. Akkreditációs sémákat dolgoz ki, és működteti azokat, mind az elektronikus aláírás szakértői, mind különböző termék- és szolgáltatási minősítések számára. Kutatásokat, felméréseket és vizsgálatokat végez, hogy ezzel is segítse a tagok szakmai eredményeinek bemutatását.

A MELASZ a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében a kormányzati munkával való szorosabb kapcsolatra törekszik, és nemzetközi kapcsolatok kiépítését is szorgalmazza. A területen folyó kormányzati munka segítésével, valamint a köz-, a vállalkozói és a civil szféra kapcsolatainak erősítésével hozzá szeretne járulni a szakterületi stratégia alakításához, kormány-előterjesztések, jogszabály-előkészítések információgyűjtő, véleményező, indokló és szakmai megalapozó munkájához.

A szervezet megalakulása óta folyamatosan részt vesz a kormányzati döntéselőkészítésben: véleményezte az elektronikus számláról és az elektronikus archiválásról szóló miniszteri rendeleteket, szakértőként működött közre az elektronikus aláírásról szóló törvény módosításánál, segítette a Nemzeti Hírközlési Hatóság munkáját, és kormányzati testületekben képviseli az elektronikus aláírás ügyét.

A szövetség nem nyereségorientált tevékenységet folytató szervezet, bevétele a tagok által fizetett tagdíjakból, jogi személyek és magánszemélyek felajánlásaiból, hozzájárulásaiból, illetve vállalkozási tevékenységéből származik.

Azóta történt

Előzmények