Megbéníthatók a kameratelefonok

Egyre több az olyan telefonkészülék, amelyben digitális fényképezőgép is található. A fényképezés ezekkel nagyon könnyű, úgy is, hogy a lefényképezetteknek a kép elkészítése észrevétlen marad – írja a figyelnek.hu. Úgy tűnik, megoldás született a problémára.

Az angol Iceberg Systems által kifejlesztett Safe Heaven technológia a kameratelefonok és más vezeték nélküli eszközök privacy elleni támadásait hivatott kivédeni. A közelmúlt technikai fejlődése lehetővé tette, hogy apró hordozható eszközökkel állóképeket vagy videókat rögzítsenek. Az ilyen eszközök hasznosak, ám a technológia jogellenes célokra is felhasználható, például úgy, hogy a képen szereplő személyek hozzájárulása nélkül fotózzák le őket, esetleg "kandi kameraként" használják a telefonokat, netánt üzleti titkokat tartalmazó dokumentumokat fényképeznek le. Minden ilyen titkos módszerrel készített felvétel azután pillanatok alatt hozzáférhetővé tehető bárki számára, például úgy, hogy feltöltik azokat az internetre – hívja fel a figyelmet a No Camera csoport honlapja.

Januárban napvilágot látott egy hír, miszerint az ilyen eszközök használatát Nagy-Britanniában megtiltották egyes iskolákban és más, fiatalok által látogatott helyeken. Néhány brit kormányzati és vállalati épületben is tiltani tervezik a fényképezésre alkalmas kis készülékek működtetését. A Raffles szállodalánc magánélet-védelmi okokból kitiltotta az ilyen telefonokat a szállodai tornatermekből, Szaúd-Arábiában pedig nemzeti szinten tiltották meg a kameratelefonok használatát az egész országban. A mobilgyártókat milliós veszteségek érhetik, ha az ilyen nemzeti szintű tilalmak általánossá válnak.

A Safe Heaven technológia kitalálóinak célja az volt, hogy ne kelljen ezeket az eszközöket betiltani, mivel korlátozhatóvá teszik a kamerák használatát. Az Iceberg (www.icebergsystems.co.uk) új rendszere úgy működik, hogy létrehoz egy személyes zónát azok körül, akik ezt kívánják, és amikor valaki belép ebbe a személyes zónába egy fényképezésre alkalmas készülékkel, akkor a készülékre olyan jelet küld, amely automatikusan blokkolja a fényképezési funkciót. A hanghívás, az sms és más funkciók azonban ilyenkor is zavartalanul működnek. A technológiát feltehetően közintézményekben, iskolákban, kórházakban és más, sokak által látogatott épületekben fogják használni – írja a figyelnek.hu.

(*) A figyelnek.hu-t a No Camera elnevezésű, a magánélet védelme iránt elkötelezett csoport hozta létre azért, hogy az oldalon beszámoljon akcióiról és tudatosító kampányokat folytasson a megfigyelési céllal üzemeltetett kamerákkal összefüggésben. Az öntevékeny csoport elsődleges feladatának tekinti, hogy az új technológiák közül kiemelten a videokamerás adatkezeléssel kapcsolatos veszélyekre felhívja a társadalom figyelmét, valamint tájékoztató jelleggel az emberek megismerjék jogaikat, jogérvényesítési lehetőségeiket.

Azóta történt

Előzmények