Megegyezett a Beatles és az Apple

Az Apple Inc. közel harminc éve tartó birkózás végére tett pontot tegnap, amikor megegyezett a Beatles-tagok által gründolt Apple Corpsszal az „alma” márkanév használatáról. Az egyezség szerint a név, a logók és a hozzá kapcsolódó jogok fölött a számítógép- és iPod-gyártó rendelkezik, de egyes védjegyek jogait licencelni fogja a legendás zenekar posztumusz menedzseléséért felelős vállalkozásnak. „Imádjuk a Beatlest, és fájó volt velük összekülönbözni e védjegyek miatt” – mondta Steve Jobs, az Apple Inc. első embere, aki láthatóan örült annak, hogy a vitát végre sikerült rendezni.

A Beatles dalai ugyan továbbra sem tölthetők le egyetlen törvényesen működő zeneboltból sem, de a BBC beszámolója szerint a megállapodás előkészítheti a terepet ahhoz, hogy a klasszikusok felbukkanjanak az iTunes kínálatában. Erről azonban egyik fél sem nyilatkozott.

A két vállalat jogi vitája a név körül közel harminc éve kezdődött. Az 1968-ban alapított Apple Corps – melynek mai tulajdonosai Sir Paul McCartney, Ringo Starr, Joko Ono és Olivia Harrison, vezetője pedig a Beatles egykori menedzsere, Neil Aspinall – már 1978-ban beperelte az akkor még csak kétéves, alig ismert számítógépgyártót a név jogosulatlan használatáért. Az 1981-ben peren kívüli megegyezéssel és 80 000 dolláros kártérítéssel zárult vita egy olyan megállapodást is szült, amelyben az Apple Computer – amely a profil változását hangsúlyozandó egy hónapja megváltoztatta a nevét Apple Inc.-re – vállalta, hogy távol marad a zenebiznisztől.

1989-ben, az egyre erősebb Macintoshok megjelenésével párhuzamosan a Beatles-fiúk ismét pereltek, és ezúttal már 26 millió dollárt zsebelhettek be. Az újabb megegyezésben már azt rögzítették, hogy az Apple ugyan kínálhat olyan termékeket és szolgáltatásokat, melyek zenei tartalmak másolására, visszajátszására alkalmasak, de dalokat fizikai adathordozón nem árulhat. Akkoriban ez a megkötés értelemszerűen a kazettákra, lemezekre és CD-kre vonatkozott. 2003-ban, az iTunes elindítását követően viszont ismét perre ment a brit cég, mert szerintük a tiltás kiterjed a digitális zenefájlokra is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények