Megfeleződött a Dell nyeresége


Michael Dell

A globális gazdasági válság miatti keresletcsökkenés majdnem megfelezte a Dell nyereségét, a részvényárfolyam mégis felfelé indult el tegnap, a negyedik üzleti negyedéves jelentés publikálását követően, mert a piac úgy látja: a krízis negatív hatásainak tompítását célzó intézkedések hosszú távon eredményesek lesznek. „Most az üzemi eredményre és a cash flow-ra koncentrálunk” – foglalta össze a válságstratégia lényegét a sajtó és az elemzők számára Michael Dell.

A január 30-án zárult trimeszterben a világ második számú számítógépgyártója 13,43 milliárd dollárt árbevételt és 351 millió dollár profitot ért el. Az előbbi 16, az utóbbi sokkoló 48 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. A Wall Street mindkét mutató esetében jobbat várt.

Az asztali PC-k értékesítéséből befolyó árbevétel 27, a javarészt notebookokat fedő hordozható szegmensé 17 százalékkal apadt éves összehasonításban. A vállalat szerint a keresletcsökkenés elsősorban a fontos fejlődő piacokon (Brazíliában, Oroszországban, Kínában és Indiában) volt meredek, de az egyesült államokbeli nagyvállalati ügyfelektől is jóval, 17 százalékkal kevesebb folyt be.

A Dell az elmúlt évben átfogó átszervezésbe kezdett. A vállalat tavaly összesen 9300 munkahelyet számolt fel, a termelés egy részének szerződéses gyártókhoz való kiszervezésével átalakította gyártási modelljét, bejelentette, hogy bezárja írországi gyárát, létszámstopot hirdetett, és markánsan megnyirbálta az utazási és marketingkiadásokat. Ma a cég számítógépeinek negyedét készítik bérgyártók, de ez az arány a jövőben tovább nő majd – sugallta Michael Dell. A gyártás kiszervezésétől további megtakarítást várnak.

Brian Gladden pénzügyi vezérigazgató elmondta, hogy sikerült az alkatrészárakon is faragni, ezzel a gépek gyártási költsége átlagosan 5 százalékkal csökkent. Az is elhangzott, hogy a vállalat élére két éve visszatért cégalapító eredeti célkitűzését túlszárnyalva 2011-re nem 3, hanem immár 4 milliárd dollárral tervezik csökkenteni az éves üzemi költségeket.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények