Megpörgette a "banhammert" az Epic feje felett az Apple

Az előző héten számoltunk be arról, hogy az Epic Games egy előkészített akció keretében megszegte az Apple és a Google áruházának szabályait, majd be is perelték az érintett cégeket. Úgy néz ki, hogy a kedélyek nem nyugszanak, ugyanis az Apple arról tájékoztatta a jelenlegi ügyfelüket, hogy augusztus 28-án elzárják őket az iOS és macOS operációs rendszerekhez tervezett fejlesztőeszközöktől, vagyis effektíve megszűnik az összes fejlesztői csatornájuk a cupertinóiak rendszerei felé – számolt be róla az Epic a Twitteren.

Az ügy igen kényes, ugyanis ezzel a lépéssel az Epic Games a továbbiakban nem lenne képes iOS és macOS portokat generálni, vagyis teljesen elzárják őket az Apple áruházaitól. Az egész az Unreal Engine-t is kellemetlenül érinti, hiszen ez a videojáték-motor folyamatosan fejlődik, viszont megfelelő fejlesztőeszközök nélkül ellenőrizhetetlen lesz az új kódok működése az iOS és macOS operációs rendszereken, vagyis az almás cég tulajdonképpen az Unreal Engine alól is kihúzná a talajt.

Az Epic Games számára ez már nem tetszik, és a fejlesztői hozzáférés felfüggesztésének ügyét is a bíróságra viszik. Kérdés, hogy mikor lesz ennek eredménye, ugyanis az Apple tíz napon belül lecsap, ami bizonytalan helyzetbe hozza az Epic összes olyan partnerét, amely iOS-re és macOS-re fejleszt az Unreal Engine-nel. Egy részük, ha az adott alkotás még fejlesztés az elején tart, talán azon is elgondolkodik, hogy áttér Unity-re, ahol számíthatnak is javításokra, ha egy adott motorverzió valamilyen formában problémásan viselkedik az Apple operációs rendszerein.

Az Apple láthatóan arra játszik, hogy ha kizárják az Epicet a fejlesztői csatornáikról, akkor gyakorlatilag a partnereik is korlátozva lesznek, hiszen az Unreal Engine nem hibátlan, mindegyik szoftver tartalmaz bugokat, de ezeket folyamatosan javítják. Ellenben, ha az Epic ezt a feladatot nem tudja maradéktalanul ellátni, akkor tulajdonképpen a saját ügyfeleik fognak ellenük fordulni, ez pedig egyetlen cégnek sem tesz jót. Egy harmadik fél számára édesmindegy, hogy az Epic és az Apple melyik bíróságon üti egymást évekig, de különösebben arra sem kapják fel a fejüket, hogy a Fortnite eltűnt a mobil áruházakból. Az viszont már érdekli őket, ha ez a cicaharc a saját fejlesztésük sikerét fenyegeti, márpedig az Apple lépése ilyen szempontból nagyon-nagy probléma lesz.

Azóta történt