Megrendelésdömping az Elcoteqnél

Új és régi partnerektől – elsősorban multinacionális hálózati termékgyártóktól – több milliárd forint értékben kapott megrendelést az Elcoteq, ezért a két pécsi gyár létszámát mintegy félezer bérelt dolgozóval növelik.

Különböző elektronikai termékek gyártására jelentős volumenű új megrendelést kapott az Elcoteq – erősítette meg a Napi Gazdaság információit Krippl Zoltán, az Elcoteq Magyarország Kft. kommunikációs igazgatója. A megrendelések összvolumenét, illetve az érintett cégeket nem kívánta elárulni, ám azt elmondta, hogy a legnagyobb igény önmagában is több milliárd forintot tesz ki. A teljesítés érdekében a két, már jelenleg is összesen 3500 dolgozót foglalkoztató pécsi gyár létszámát több száz dolgozóval növelik. Értesüléseink szerint a létszámbővítés mértéke elérheti a félezret is. (Az Elcoteq a két pécsi gyárában az elmúlt másfél év során több mint ezer fővel növelte a foglalkoztatottak számát.) A finn tulajdonban lévő cég kommunikációs igazgatója elmondta, a feladatokat kizárólag bérelt munkaerővel oldják meg, s a toborzás már az egész térségben elkezdődött.

Az Elcoteq Magyarország Kft. januárban jelentette be, hogy – több más multinacionális céghez hasonlóan – pécsi gyáraiban is fokozatosan, ám csak részben, áttér a bérelt munkaerő alkalmazására. Mindez a versenyképesség és a hatékonyság további javítását szolgálja. A Napi Gazdaság információi szerint az Elcoteqnél a bérelt dolgozók száma már a közeljövőben elérheti a kétezret. Krippl ugyanakkor hozzátette, teljes egészében sosem alkalmaznak majd – még fizikai munkakörben sem – bérelt munkaerőt, hiszen így a konkurenciával szemben is kiszolgáltatottakká válnának. A közelmúltban létrehozott termékfejlesztő központ létszámát is bővítik, ám ide magasan kvalifikált főállású dolgozókat vesznek fel.

(*) A finn Elcoteq, mintegy 3 milliárd forint értékű zöldmezős beruházással, még 1998-ban építette fel gyárát a helyi ipari parkban. Kezdetben mintegy 11 000 négyzetméternyi gyártóterület állt rendelkezésére. Az Elcoteq Magyarország Kft. jelenleg a dél-dunántúli régió legnagyobb foglalkoztatója. A cég ma 36 ezer négyzetméteren termel. Itt elsősorban telekommunikációs, szórakoztató- és ipari elektronikai termékeket előállító megrendelőik számára gyártanak különböző részegységeket és késztermékeket.

Azóta történt