Megszűnik a VirusBuster

Október 1-jével kivezeti a piacról a vírusvédelmi termékeit és megszünteti az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásait a VírusBuster Kft. – tájékoztatott a weboldalán a cég a múlt héten. A közlemény a lépést azzal indokolja, hogy a kft. fejlesztési üzletága a jelenlegi formában nem volt nyereségesen működtethető.

Ezt a cég mérlege is alátámasztja. A 2000-es évek második felében a VirusBuster jellemzően 600 millió forintot enyhén meghaladó éves bevétel mellett nyereségesen működött, ám a 2010-es évet mindössze 410 millió forint árbevétellel és immár 229 millió forint adózás utáni veszteséggel, a tavalyit pedig 461 millió forintos forgalommal és 87 milliós mínusszal zárta.

A 15 évvel ezelőtt alapított vállalkozás elsősorban a vállalati piacra fektetett hangsúlyt, és csak nemrég próbált meg nyitni a lakossági és kisvállalati szegmens felé. Ez az arculatváltással is együtt járó átalakítás azonban nem hozta a várt eredményeket, feltehetően nem függetlenül attól, hogy a fogyasztói vírusvédelmi szoftverek piacán számos olyan vállalkozás működött ekkor már sikerrel, melyek külföldi antivírusgyártók termékeit forgalmazzák.

A cég tájékoztatásában ez áll: „A VirusBuster Kft. több mint 15 évvel ezelőtt jelent meg a vírusvédelmi szoftverek piacán, akkor, amikor ez a szolgáltatás világviszonylatban is nagyon új volt. Az eltelt időben a vírusvédelmi piac alaposan átalakult, a piaci folyamatok olyan irányt vettek, amikor a globalizáció és a piac racionalizálása következtében egyes piaci szereplők megszűnése elkerülhetetlenné vált.”

A cég a meglévő ügyfelei számára az érvényes licencük lejártáig lehetőséget biztosít arra, hogy ingyenesen váltsanak a licenckategóriájuknak megfelelő rivális termékekre. A vállalati ügyfélkör a Sophos védelmi szoftvereit forgalmazó NewCo Trading Kft.-től igényelheti a brit-amerikai IT-biztonsági cég megoldásainak licenceit. Amint a BitPort felhívta rá a figyelmet, e kft. tulajdonosa is Bozsó Julianna, a megszűnő VirusBuster ügyvezetője. Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaborjának egykori vezetője pedig idén júliustól a Sophos kutatójaként dolgozik.

Az otthoni felhasználók kiszolgálását a számos vírusvédelmi és IT-biztonsági terméket forgalmazó Nollex Nemzetközi Kft. veszi át. Őket, akárcsak az üzleti ügyfeleket e-mailben is értesítik majd az új termékekre való átállások menetéről.

Előzmények